Documentar: Spectacolul campurilor de sare

Namibia, Parcul National Etosha – SPECTACOLUL CAMPURILOR DE SARE

Crusta de sare se intinde cat vezi cu ochii.

Praf, arsita si soare arzator.

Campia de sare Etosha, din nordul Namibiei, poate fi considerata ca unul dintre locurile cele mai putin primitoare pentru om de pe Terra. Totusi aici traiesc 114 specii de mamifere si 340 specii de pasari. Chiar si cateva specii amenintate cu disparitia precu rinocerul negru si antilopa samur si-au gasit refugiu aici.

Parcul National Etosha se intinde pe mai bine de 22000 km patrati si gazduieste una dintre cele mai mari concentrari de animale mari din Africa inclusiv leul, elefantul, girafa, zebra si antilopa, ghepardul, leopardul. In anotimpul ploios diversitatea avifaunistica atinge apogeul:  stoluri de flamingo si un numar mare de pasari picioroange, vulturi, soimi. Acum 12 milioane de ani, pe locul campiei sarate Etosha se gasea un lac alimentat de raul Kunene, care curgea spre sud venind din Angola si umplea depresiunea lacustra. Ulterior, raul si-a schimbat cursul, cotind spre vest, spre a-si varsa apele in Oceanul Atlanticului.

Apa s-a evaporat, lacul a secat si tot ce a mai ramas a fost o crusta de sare. Plantele nu cresc pe acest sol saraturat. Doar in locurile umede apar ceva urme de alge si bacterii care imprima desertului de sare o tenta verzuie. In sectorul de vest al parcului, acolo unde solul este saraturat si cu aspect de creta, vegetatia sporadica consta mai ales in savana cu tufisuri ghimpoase. In partea de est savana este populata cu arbori mopane contorsionati, smochini si palmieri. Sectorul nordic este ocupat de o padure uscata in care cresc palmieri cu ghimpi si arbori cu frunze rosiatice. Intregul parc este inconjurat de un gard electric cu inaltime de 3 m, avand rolul de a tine animalele in interior si braconierii in exterior.

In momentul in care au aparut primele drumuri pietruite, construite pentru vizitatori, aproape s-a produs un dezastru. Carierele din care s-a extras piatra s-au umplut cu apa, in care s-au dizolvat saruri, creandu-se un mediu propice pentru dezvoltarea unor bacili care produc antraxul. Din cauza vulnerabilitatii pe care ierbivorele o au fata de aceasta boala, populatia de gnu a scazut in numai 30 de ani 90% iar numarul de zebre s-a redus  de la 15000 pana la numai 5000.

Leii au ramas totusi imuni si numarul lor a crescut rapid.

Aici, trei tabere ofera hoteluri, bungalouri si terenuri de camping; taberele sunt la distanta de o zi una de alta.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *