Rusia – focile din lacul Baikal

rusia,lacul baikal,baikal,despre baikal,despre lacul baikal,cel mai adanc lacRusia – focile din lacul Baikal

In estul Siberiei, se intinde Lacul Baikal, in care se gaseste cel mai mare volum de apa dulce din lume. Aici sunt cantonati aproximativ 23000 km cubi de apa. Apele limpezi precum cristalul contin doar jumatate din mineralele obisnuite din alte lacuri. Raurile care coboara din muntii abrupti, lipsiti de vegetatie din est si din vest, transporta extrem de putine sedimente in lac. Cu o suprafata de 31000 km patrati, lacul Baikal are practic aceeasi marime ca si Belgia, masurand 636 km in lungime si numai 80 km in latime. Fundul lacului este impartit in 3 bazine. Cel nordic este mai tanar din punct de vedere geologic. Creasta subacvatica Akademiker il separa de cele doua depresiuni sudice, care la randul lor sunt despartite de o bariera de sedimente depozitate de raul Selenga, cel mai mare afluent al lacului. Baikal este cel mai adanc si cel mai vechi lac continental din lume care a fost declarat si patrimoniu universal. Vegetatia care acopera pantele din jurul lacului difera considerabil. Versantii vestici sunt acoperiti de conifere si stepe montane, in timp ce pe versantii rasariteni cresc paduri de pin de stanca.

baikal,lacul baikal,rusia,despre baikal,despre lacul baikalTinutul natal al samurului barguzi

Un mediu izolat si unic, flancul vestic al muntilor Barguzinski este acoperit de paduri dese de zada in care cele circa 40 de specii de mamifere si peste 240 de specii de pasari traiesc fara vreo interventia din partea omului. Gasim ursi bruni, lupi, vulpi, vidre, elani, cerbi siberieni, caprioare cu coada alba. Renumitul samur barguzi a devenit o prezenta obisnuita dupa ce fusese vanat pana aproape de disparitie pentru blana sa groasa. In 1916 aici s-a declarat parc national si resursele locului s-au refacut considerabil.

Paradis natural subacvatic

In apele lacului Baikal au fost identificate pana in prezent intre 1500 si 2000 de specii de animale printre care renumitele si rarele foci inelate de Baikal, una dintre putinele specii de foca de apa dulce din lume. Aici se adapostesc circa 3000 de exemplare care insa sunt amenintati de poluare si ape reziduale deversate aici de fabricile de cherestea din jur. Crevetii de apa dulce, peste 255 de specii si subspecii reprezinta unul dintre procesele evolutioniste petrecute aici. De asemenea, coralii de Baikal constituie o nisa ecologica unica pentru o multime devietati care isi fac veacul la adapostul lor.

In acest loc minunat se poate ajunge cu avionul prin aeroporturi internationale la Irkutsk si Ulan Ude cu legaturi aeriene cu Moscova, de trei ori pe saptamana. De cazare nu duce lipsa lacul Baikal, acesta fiind o destinatie turistica populara.

Iarna aici sunt -25 grade C iar vara temperatura ajunge la 18 grade C.

[print_gllr id=3267]

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *