Arborii mamut ai Americii

arbori,arbori gigantiARBORII-MAMUT AI AMERICII

De pe la mijlocul secolului al XIX-lea se aud povesti despre existenta in California a coniferelor cu trunchiuri groase cat un elefant. Si cum povestile se transmit rapid, acestea au ajuns si la urechile taietorilor de lemne si in scurt timp, paduri intregi de astfel de arbori-mamuti, cele mai vechi si mai mari plante de pe pamant, au fost doborate.

Botanistii i-au numit Seqoiadendron giganteum. Ei fac parte din familia chiparosului si pot atinge 135 de m inaltime. Unii dintre arborii din Sierra Nevada aveau, la momentul taierii, varste cuprinse intre 3000 si 4000 ani. Lemnul lor era folosit fie la podelele salilor de dans fie la pistele pentru popice.
Doi astfel de arbori au ajuns la licitatie si s-au vandut pentru ca trunchiurile lor sa fie expuse ca minuni ale lumii.

In 1980, datorita catorva oameni, se infiinteaza Corporatia Parcului National Sequoia. Acest effort impotriva industiei de cherestea, ne da sansa sa vedem si astazi arbori-mamuti in sudul Californiei.

In acest loc l-au adus indienii Monachi, in 1858, pe crescatorul de vite Hale Tharp. El si-a gasit adapost in trunchiul unui sequoia care arsese, si-a cumparat o bucata de pamant pe care, in ciuda marilor sume de bani oferite ulterior, a refuzat sa o vanda pana cand Padurea uriasa, zona Giant Forest, a fost preluata de catre stat si transformata in rezervatie naturala. Aici s-a format un traseu de excursie destul de incitant, Congress Trail, care trece chiar prin mijlocul celei mai mari paduri de arbori-mamuti din lume. Multe dintre trunchiurile uriase, au primit nume ori de indieni, ori de politicieni si generali americani.

Un anume arbore, extrem de mare, se numeste General Sherman, dupa faimosul conducator militar din timpul razboiului civil (1861-1865) si are in jur de 2500-3000 de ani vechime. In alt parc, Kings Canyon National Park, se gaseste copacul numit General Grant, dupa generalul nordist, devenit apoi presedintele Statelor Unite, Ulysses Grant. Acest arbore are 81,5 m inaltime, iar diametrul unghiului la baza este de 32,8 m. Alt urias, botezat Grizzly Giant poate fi admirat in Yosemite National Park.

Acest sequoia are 2700 de ani si o inaltime de 64 metri. Nu departe de el, se gaseste “arborele-tunel”. Este in sequoia cazut in 1968 in trunchiul caruia a fost scobit un tunel ca un punct de atractie in plus pentru turisti, tunel destul de mare pentru a permite unui autocar sa treaca prin el.

De retinut:
– parcul este inchis iarna, iar perioada optima pentru vizitat este iunie – septembrie si va puteti caza la cabanele Giant Forest si Giant Grove sau la motelurile de la Three Rivers;
– daca nimic nu li se intampla, ei vor mai trai cateva mii de ani. Arborii-mamut nu mor de obicei de batranete ci atunci cand radacinile nu mai pot suporta trunchiurile ce depasesc sute de tone in greutate ori cand sunt mistuiti de incendii.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *