Despre energia solara in viata noastra

soare,soarele,energia solaraENERGIA SOLARA

PRODUCEREA ENERGIEI

DESPRE ENERGIA SOLARA

Romania se afla in zona B a Europei de insorire, cu un potential substantial de utilizare a energiei solare. In zona A se afla Spania, Portugalia, Grecia, Italia.

Litoralul Marii Negre, Dobrogea, si zonele sudice ale tarii sunt considerate de specialisti zone cu potential ridicat de exploatare a energiei solare.

Energia solara este o sursa primara si regenerabila. Ea poate fi folosita la producerea rapida de caldura, energie electrica, cu ajutorul fenomenului fotovoltaic.

Prin termenul energie solara caracterizam forme diferite de energie ce provin de la soare. Lumina si caldura ce se iradiaza sunt absorbite de elemente in Pamant si sunt transformate in surse de energie.

Dupa energia produsa de eoliene, aceasta este o alta metoda de captare si redare a energiei sub multe forme, realizata cu succes.

Instalatiile solare sunt de doua tipuri: termice si fotovoltaice.

Unul dintre cele mai simple si raspandite forme a sistemelor fotovoltaice de caldura, este boilerul solar, ce absoarbe energia solara si in continuare o transporta sub forma de caldura intr-un mediu, precum apa. Absorbirea energiei solare este posibila prin intermediul panoului solar de culoare inchisa, adica suprafete bine orientate spre soare, care sunt in contact cu apa si ii transmit o parte de caldura primita. Apa calda produsa este folosita pentru gospodarie simpla sau uz industrial complex, sa incalzeasca cladiri, direct sau prin pompe de caldura.

Sisteme solare pasive

Sistemele pasive solare consta in componente structurale, concepute corespunzator si interconectate, pentru a ajuta la captarea energiei solara pentru luminarea naturala a cladirilor sau pentru reglarea caldurii in cladiri. Sistemele pasive solare sunt inceputul arhitecturii bioclimatice si pot fi amplasate la aproape toate tipurile de cladiri.

Sistemele solare

Este vorba de un sistem ce transforma radiatiile solare in energie electrica si de multi ani incoace,sunt folosite pentru electrificarea necuplata in reteaua electrica de consum. Sateliti, faruri si case izolate, folosesc traditional sistemele solare pentru electricitate.

O companie de origine franceza, a descoperit tehnologia prin care ecranul telefonului mobil sau al ceasului poate fi incarcat de la soare, cu ajutorul unei pelicule fotovoltaice. Pelicula fotovoltaica poate fi integrata in ecranul telefonului si permite incarcarea completa a bateriilor, datorita luminii solare, in numai 6 ore. Primele telefoane cu pelicula fotovoltaica au aparut in primul trimestru al anului 2012.

La avantajele acestui sistem de redare a energie trecem faptul ca panourile solare nu produc poluare sub nici o forma in timpul functionarii, nu produc zgomot, montarea acestora este facila si eficienta.
La dezavantaje putem trece costurile initiale destul de ridicate pentru accesarea unui astfel de program; celulele solare functioneaza doar in timpul zilei si din aceasta cauza eficienta acestora este mult redusa in timpul zilelor mohorate sau innorate.

Daca alegeti un astfel de sistem trebuie sa aveti in vedere necesitatile si posibilitatile dumneavoastra, locatia in care va aflati si mai ales de banii de care dispuneti. Este o investitie folositoare, dar si costisitoare. Nu putem considera ca face minuni.

Articol trimis de: Rusache Stere

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *