Cutiuta cu fluturasi

Fluturele este o insecta din ordinul Lepidoptera, termen ce provine din termenii grecesti „lepis” (coaja) si „pteron” (aripa). Acest ordin are aproximativ 165 000 de specii cunoscute care, in ciuda unei mari varietati de forme si culori, au o structura similara.

Fluturii se clasifică în fluturi adevărați (superfamilia Papilionoidea), fluturi skipper (superfamilia Hesperioidea), și fluturi-molii (superfamilia Hedyloidea).
Corpul lor, protejat de o carapace articulata, este format din cap, torace si abdomen. Cele doua perechi de aripi membranoase, anexate la torace, sunt completate de trei perechi de picioare folosite in principal in procesul de aterizare.

Pe cap se gasesc principalele organe senzoriale. In zbor, fluturii se ghideaza in primul rand dupa vedere si miros.

Cei doi ochi sunt sensibili la culorile florilor si la miscarile animalelor de prada. Cele doua antene capteaza mirosul florilor si al femelelor.
Fluturii se impart in patru sub-ordine, luand drept criterii structura gurii, a orificiului genital al femelelor si nervurile aripilor.

Diviziunea dintre fluturi si molii nu are nici o baza stiintifica. De exemplu, familia Uraniidae include atat specii de fluturi mari diurni, cat si specii nocturne. Cu toate acestea, distingem urmatoarele diviziuni: Rhopalocera (fluturi diurni), Luni (fluturi nocturni).

Structurile folosite pentru imperechere se afla la capatul posterior. Cand masculul si femela se imperecheaza, ei sunt orientati in directii opuse ceea ce a dat nastere la povesti despre fluturi cu doua capete.

Simbolismul fluturilor

In Japonia, fluturele este un simbol al femeii. Doi fluturi inseamna fericirea maritala. Apoi, fluturele, usor, este un calator spiritul, iar vederea lui anunta o vizita sau moartea unei persoane dragi.

Fluturele reprezinta un simbol Feng Shui in traditia chineza, avand ca cea mai puternica reprezentare libertatea spiritului uman, lipsirea de ingradiri si doborarea de limite.
Cea mai comuna folosinta a simbolului fluturelui este ca vindecator sentimental in relatii de iubire, deoarece fluturele este asociat cel mai bine cu senzatiile percepute de indragostiti atunci cand iubesc.

Asemeni fluturelui, liber sa zboare din floare in floare, lipsit de constrangeri si interdictii, persoana care poarta asupra sa o amuleta Feng Shui in forma de fluture atrage puternice energii senzuale si isi sporeste semnificativ sansele sa isi gaseasca sufletul pereche.

Insa fluturele Feng Shui nu numai ca aduce partener in viata celui/celei ce il poarta, insa odata gasit acest partener confera stabilitate relatiei, energie sexuala si implicare.

Asa cum fluturele la maturitate si-a dobandit splendoarea prin multiple transformari, asa si persoana care se foloseste de un simbol Feng Shui isi va invinge angoasele si isi va reechilibra spiritul.

Insa simbolul fluturelui Feng Shui nu ajuta numai adultii. Foarte multi parinti il folosesc in terapia cu copiii lor, pentru cresterea fluxului energetic, pentru sporirea concentrarii in invatare.

Simbolul fluture Feng Shui poate fi folosit sub mai multe reprezentari: amuleta, pandativ, imprimeu textil pe imbracaminte, fotografie sau statueta.

CITATE DESPRE FLUTURI

 „Oamenii si omizile au sansa sa se mai nasca o data. Dar nu toti oamenii devin ingeri si nu toate omizile fluturi.” (Gavriil Stiharul)

„Vin fluturii mama! Coboara
cu aripile lor de ceata ursuza
drept in izvoare, secandu-le.

Nu le auzi fosnetul hohotitor
cum navaleste-n vazduh?
Nu le auzi strigatul
cotropit de-ntuneric?
Cad ca topoarele cu muchii grele,
retezand firul de iarba
sclipitor cum e luna.” (Petre Ghelmez)

„Oare florile sunt geloase pe fluturi ca pot zbura sau fluturii sunt gelosi pe flori ca pot imparfuma.” (Andreea Trifu)

 

„Ideile muzicale imi invadeaza mintea si ma rascolesc ca si bataia din aripi a fluturilor si tot ceea ce am de facut este sa intind mana si sa incerc sa ii prind.”(Charles Gounod)

Poeziile Elenei Farago redau in versuri simpatice cele mai frumoase ganduri ale copilariei in care ne putem regasi fiecare.

Fluturi albi si rosii
Si pestriti, frumosi
Eu ii prind in plasa

Cand mama mea ma lasa
Eu ii prind din zbor
Insa nu ii omor

Ci ma uit la ei
Ca sunt cam mititei
Si frumosi, si-mi plac

Dar eu nu le fac
Niciun rau, deloc
Si daca ma jos

Cu vreunul stiu
Binisor sa-l tiu

Si pe toti din plasa
Eu ii ajut sa iasa
Si sa plece-n zbor.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *