Cum sa iti faci propriul server cu bani putini

Vrem nu vrem trebuie sa recunoastem ca traim intr-o lume in care online-ul este o a doua viata.

Fiecare dintre noi doreste sa spuna ceva, sa impartaseasca evenimentele de zi cu zi sau sa isi promoveze afacerea.

Multi isi doresc sa ajunga bloggeri dar nu stiu cum sa inceapa. Am conceput pentru incepatori un ghid simplu cu pasii ce trebuie parcursi pentru a intra in lumea online cu cat mai putini bani.

Primul pas este sa ne cumparam un domeniu.

Un domeniu .ro se poate cumpara direct de la ROTLD (www.rotld.ro) folosind fie un card bancar sau plata prin virament direct la o sucursala agreata de registratar.

Metoda este foarte simpla:

  1. Intrati pe www.rotld.ro
  2. Mergeti pe Inregistrare Domeniu nou si completati toate campurile solicitate

Dupa ce ati cumparat domeniul trebuie sa treceti la pasul urmator.

Aveti nevoie de un calculator nu extraordinar de performant in prima faza (recomandam totusi macar un procesor Dual Core la 2,8 GHz, 2 Gb memorie RAM si un Hard Disk de 250 Gb).

Dupa ce v-ati pus la punct cu ce sistem de calcul porniti trebuie sa achizitionati o conexiune la internet cu IP fix (in cazul persoanelor fizice recomand o conexiune VDSL de la Romtelecom cu IP Fix si reverse DNS – Clicknet Play este perfect mai ales ca este ieftin).

Daca ati indeplinit cele de mai sus nu trebuie decat sa incepeti sa va configurati propriul server.

Ca si sisteme de operare avem urmatoarele variante:

  1. Windows 2008 Server – este o varianta de server care poate fi destul de usor de invatat in schimb pretul de achizitie platit este foarte mare si se merita doar in cazul companiilor mari cu un numar de utilizatori foarte mare si folosesc servicii de posta electronica, sharepoint, office 365, etc. Windows 2008 server are nevoie de resurse hardware mai mult decat isi pot imagina multi, dar nu vom insista aici.
  2. Linux Server este varianta cea mai la indemana si NU COSTA NIMIC. Este mai mult de studiat daca nu sunteti familiarizat cu sistemele de operare bazate linux, dar nimic nu este complicat daca avem vointa si deschidere catre ceva nou. O varianta foarte buna si gratuita de server este Ubuntu Server dar noi recomandam sa configurati un server pe Debian. Debian daca este instalat corect nu mananca resurse exagerat de mult si este foarte usor de intretinut, iar posibilitatea de a avea probleme cu Debian este extraordinar de mica.

In acest mic articol voi explica in mare cam despre ce aveti nevoie pe Ubuntu sau Debian. Pentru Windows 2008 poate vom aborda in alt articol.

Daca doriti sa descarcati Ubuntu Server faceti click aici si descarcati ultima versiune de Ubuntu Server disponibila.

Recomandarea noastra este instalati Debian. Pentru a descarca ultima versiune de Debian disponibila faceti click aici si descarcati varianta CD cu numele de genul debian-6.0.4-amd64-netinst.iso (varianta este net install).

Pentru o descriere pas cu pas a modului in care se face instalarea propriu zisa a server-ului consultati GHID INSTALARE SERVER DEBIAN sau GHID INSTALARE SERVER UBUNTU pe blog-ul celor de la Digital Helpdesk.

In urma unor discutii pe aceasta tema cu unii dintre expertii de la DIGITAL HELPDESK, acestia ne-au ajutat si ne-au sponzorizat cu un PRIVATE SERVER pentru care ne-au invatat pas cu pas ce avem de facut. Sunt o echipa de profesionisti in acest domeniu si dupa ce am avut probleme cu GoDaddy si Hostgator, DIGITAL HELPDESK ne-a oferit calitatea de care avem nevoie.

 

 

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *