Cum sa ai internet pe mai multe calculatoare

Traim in era digitala si mai tot romanul are in casa un calculator si o conexiune la internet.

Cum lucrurile au cam evoluat exista foarte multe familii care au o conexiune de internet de la diferiti provideri precum RDS, iLink, Romtelecom, UPC care doresc sa imparta aceeasi conexiune cu un calculator, un laptop, un telefon de ultima generatie cu Android (ar mai de specificat si iPhone, dar nu sunt un fan asa ca nu voi insista) eventual si cu o tableta cum ar fi Samsung Galaxy Tab (din nou voi fi rautacios si nu voi zice de iPad).

Pentru ca toate echipamentele sa fie conectate la internet folosind aceeasi conexiune exista mai multe metode.

O metoda ar fi configurarea unui server de retea cu un sistem de operare linux (aceasta metoda in general este folosita de companiile medii spre mari) sau a doua metoda este partajarea unei conexiuni la internet folosing un router destinat utilizatorilor de acasa.

Nu suntem adeptii unui router foarte ieftin cumparat de la real,-, carrefour sau metro ci ne vom axa pe cateva routere ce pot fi gasite la un pret mediu si care nu au facut probleme.

Recomandarea CIBOSTECA.ro ar fi sa folositi pentru acasa un router Linksys WRT54GL pentru conexiuni b/g sau Linksys WRT160NL pentru conexiuni b/g/n. Un mare avantaj pe care aceste routere il au este faptul ca se poate modifica firmware-ul cu unul de la DD-WRT care are extraordinar de multe facilitari, dar nu voi insista pe acest subiect, deroarece operatiunea este recomandata pentru avansati.

Astazi va vom explica in doua cazuri cum puteti sa aveti internet pe mai multe calculatoare folosind o singura conexiune la internet. Informatiile vor fi pentru nivel incepator fara sa aprofundam pe fiecare model si caz particular.

 

Primul caz si cel mai simplu este cum sa avem internet pe mai multe claculatoare folosind o conexiune la internet de la UPC cu ajutorul unui router cu wireless Linksys WRT54GL.

1. In modemul de la UPC se afla un cablu UTP (cablu de retea) care trebuie introdus in router-ul Linksys in portul numit Internet.
2. Se porneste routerul Linksys WRT54GL.
3. In porturile LAN1, LAN2, LAN3, etc. se conecteaza calculatoarele din casa.
In acest moment conexiunea de la UPC va fi partajata si cu celelalte calculatoare din casa.
ATENTIE: In acest moment router-ul dumneavoastra va avea o conexiune Wireless deschisa si oricine din aria sa de acoperire se va putea conecta.

Pentru setari mai in aprofunzime va rugam sa consultati manualul router-ului.

Al doilea caz ar fi atunci cand dorim sa aveti internet pe mai multe calculatoare folosind o conexiune de la RDS si un router Linksys WRT54GL.

1. Cablul UTP (de retea) care vine de la RDS se conecteaza in portul din spatele router-ului numit Internet.
2. Conectati un cablu de retea intre calculator si portul LAN1, LAN2 sau LAN3 si imediat calculatorul va incepe sa isi ia o adresa IP din server-ul dhcp al routerului.
3. Dupa aproximativ 10 secunde (cu marja mare) calculatorul va avea o adresa de ip care va permite conexiunea pe router pentru a se continua configurarea.
4. Deschideti Internet Explorer sau Firefox si tastati la adresa: http://191.168.1.1
5. In campul UserName nu treceti nimic iar la Password scrieti admin (este valabil numai daca acel router este nou sau are setarile din fabrica. In caz contrar luati legatura cu persoana de la care ati achizitionat echipamentul in cazul in care nu reusiti sa il resetati).
6. In acest moment sunteti pe interfata web a routerului. Mergeti la Basic Setup si in loc de Automatic Configuration – DHCP selectati PPPoe. In campul Username puneti user-ul oferit de RDS iar la parola la fel.
7. Save settings.
In acest moment aveti partajata conexiunea de la RDS cu toate calculatoarele din casa.
ATENTIE: In acest moment router-ul dumneavoastra va avea o conexiune Wireless deschisa si oricine din aria sa de acoperire se va putea conecta.

Daca doriti sa consultati manualul click pe: LINKSYS WRT54GL

Articole recente:

Articole similare:

1 comment for “Cum sa ai internet pe mai multe calculatoare

  1. CinCin
    06/02/2012 at 19:51

    Ce ne facem daca avem nevoie de porturi gigalan(1000) deoarece nici unul din routerele prezentate nu au decat 10/100???.
    Eu nu spun ca routerele prezentate sunt proaste dar prezentati ceva de genulrouterul X este … slabut …bun…fbun…excelent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *