Cum poti ramane fara bani pe card (VIDEO INCLUS)

Odata cu ultimele tehnologii in domeniul bancar, oamenii incep sa devina tinte din ce in ce mai usoare ale infractorilor informatici.

In majoritatea cazurilor (si aici ma refer la peste 80 % din cazuri) cei care divulga datele conturilor sunt chiar detinatorii acestora.

Infractorii informatici se folosesc de diferite trucuri prin care reusesc sa pacaleasca detinatorii unui cont si al unui card prin materiale promotionale sau chiar prin trimiterea unor mesaje pe adresele lor de e-mail in care sunt amenintati ca daca nu-si actualizeaza datele folosind formularul din respectivul e-mail risca sa isi piarda contul.

Din pacate foarte multi se pierd cu firea si pentru a nu ramane fara economii se apuca si completeaza acel formular in care isi da toate datele personale infractorului (cod pin, cnp, adresa, date buletin, etc.).

In realitate o institutie bancara niciodata nu va cere astfel de date prin telefon, sms sau e-mail.

In cazul in care este o problema cu un cont atunci titularul contului este chemat la o sucursala a unei banci pentru clarificari si rezolvarea imediata a problemei.

Daca totusi ati cazut prada unei astfel de infractiuni anuntati IMEDIAT banca unde aveti deschis contul. Aveti sanse mari ca banca sa va restituie banii care v-au fost furati din cont.

Mai sus este un caz general care deja nu prea mai functioneza datorita mediatizarii acestui tip de infractiune.

Din acest motiv hotii online si-au facut diverse site-uri in diverse domenii de activitate prin intermediul carora vand produse si servicii.

Bineinteles ca plata acestor produse sau servicii se face online cu CARD-ul bancar (VISA sau MASTERCARD).
In momentul initierii platii hotii pun la dispozitie un formular de plata in care se cer mai multe date decat este nevoie si anume: numar card, data expirarii, titular card, cod cv2 de pe spatele card-ului, adresa de e-mail, iar in plus mai solicita CNP, cod PIN, adresa solicitantului, functia, venit lunar, etc.

Astfel infractorii reusesc pe langa obtinerea datelor necesare pentru a efectua sustrageri sau plati frauduloase si date despre victima. In general dupa ce ati cazut prada unei astfel de pacaleli infractorii isi suna victimele si eventual ii stabileste si un istoric al programului sau zilnic, acesta din urma riscand sa ajunga acasa si sa isi gaseasca chiar locuinta sparta.

Foarte des se folosesc asa numitele maimute care sunt dispozitive de citire a cardurilor si memorarea informatiilor pe card-uri de memorie. Se folosesc in general in bancomatele mai ferite de ochiul omului si in benzinariile din afara tarii.

O ultima tehnologie in domeniul furturilor de informatii de pe carduri este chiar un dispozitiv care ar trebui sa ne ajute la efectuarea platilor cu card de la distanta.

Un astfel de dispozitiv se gaseste la un pret mai mic de 100 de euro, iar infractorii nu mai au nevoie decat de un laptop si foloseste tehnologia RFID.

Dupa cum ne relateaza Walt Augustinowicz, expert in Securitate RFID: “daca ma amestec in multime, pe o strada aglomerata, automat ma pot apropia de portmoneele trecatorilor, fiind suficient de aproape pentru a citi de la distanta date despre cartile de credit si debit, pasapoarte sau orice alt suport electronic care contine RFID”.

In timpul unui reportaj al News Channel 3, Walt Augustinowicz, “inarmat” cu un cititor de credit card RFID, cumparat de pe Internet, si cu un netbook, patruleaza pe strazi, in cautare de dispozitive RFID gata de a fi citite.

In acest reportaj, expertul opreste persoanele pe strada si le dovedeste ca poate obtine date confidentiale despre cardurile lor, fara macar sa le atinga portmoneul. Aceste dispozitive pot citi cu usurinta numarul cartii de credit, data expirarii si chiar numele detinatorului.


VEZI VIDEO CUM SE CITESC DATELE DE PE CARD


Nu numai cardurile bancare sunt in pericol, dar si pasapoartele americane emise dupa anul 2006. Astfel, expertul a demonstrat ca poate extrage informatii de pe aceste pasapoarte, cum ar fi data de nastere si poza detinatorului.

Sa nu uitam ca aceasta tehnologie a ajuns si in Romania.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *