Criza din Ungaria determina maghiarii sa se intoarca in Romania

Cum nu se credea ca se va intampla vreodata, Ungaria se afla in mijlocul unui val de critici internationale.

Din pacate guvernul maghiar va trebui sa ia pozitia ghiocel in fata FMI si a Uniunii Europene pentru a primi un imprumut de 17 miliarde de euro, bani de care Ungaria are nevoie in acest moment.

Situatia s-a inrautatit in Ungaria aproape imediat dupa ce rating-ul Ungariei a fost retrogradat la Junk

Tamas Fellegi, va ajunge la Washington pentru sedinte informale cu FMI, pe care le-a caracterizat ca fiind dificile.

Imediat dupa discutiile cu FMI, el se va duce sa poarte alte discutii cu mai marii Unuinii Europene, care vor fi si mai dificile.

Lucrurile s-au inrautatit si mai tare atunci cand forintul maghiar a atins un minim istoric zilele trecute, ceea ce s-ar putea sa-l coste functia pe actualul premier al Ungariei Viktor Orban.

Ungaria are nevoie de un imprumut ca sa reziste falimentului, pana cel tarziu in luna iulie. Unii analisti sunt de parere ca, dupa retrogradarea tarii si caderea dramatica a forintului, Ungaria are nevoie de acest imprumut in urmatoarele doua saptamani tinand cont si de faptul ca Ungaria are cea mai mare rata a somajului din Uniunea Europeana. The Guardian scrie ca doar aproximativ 55 % din populatia apta de munca munceste si plateste taxele. Restul supravietuieste cu ajutorul pensiilor de handicap sau prin economia neagra. Insa cei care nu au un loc de munca raman in continuare la un nivel de 11%, cu o perspectiva de aplicare a unor noi taxe, la care se adauga si cresterea TVA la un nivel record in Uniunea Europeana: 27%.

Surse apropiate UE au declarat ca executivul european este decis sa infranga rezistenta guvernului ungar in privinta mai multor legi deja aprobate si – cu cat Ungaria trage mai mult de timp – cu atat vor deveni mai dure cererile oficialilor de la Bruxelles. In decembrie, Ungaria se afla intr-o pozitie mai buna, dar a ajuns in prezent intr-o situatie in care UE poate cere retragerea unor legi care anterior ar fi fost acceptate la acordarea ajutorului financiar.

Bancile austriece, care domina piata financiara din Ungaria, au taiat de asemenea din resursele puse la dispozitia subsidiarelor. Astfel au ingreunat posibilitatile maghiarilor de a avea acces la credite.

Curiozitatea mea este: Romania cat de departe este de un moment asemanator ?

Cu siguranta timpul ne va raspunde si sper ca o va face intr-o maniera pozitiva.

Sursa: Stirile PROTV

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *