Constelatia Andromeda

Constelatia Andromeda

Constelatia Andromeda

Andromeda, cunoscuta si sub numele de M 31, nu numai ca este cea mai apropiata galaxie de Calea Lactee, dar este si cea mai luminoasa si, de departe, cea mai mare din grupul local de galaxii din care face parte Calea Lactee, M 32, M 33, M 110, Magellanic Clouds si altele.

Aceasta s-a format in urma ciocnirii a doua galaxii mai mici. Astronomii sunt de parere ca acestea s-au lovit in urma cu 9 miliarde de ani, fuzionand ulterior, in urma cu 5,5 miliarde de ani. Este situata la 2,5 milioane de ani lumina fata de Calea Lactee si are in alcatuire aproximativ 100 de miliarde de stele, mult mai multe decat are Calea Lactee. Cea mai stralucitoare stea a constelatiei este Alpheratz, care este, de asemenea, si ultima stea din constelatia Pegasus. Raza „discului” Andromedei este de 260 000 de ani lumina, ceea ce inseamna ca unui fascicul de lumina i-ar trebui 260 000 de ani sa traverseze dintr-un capat al galaxiei, in celalalt capat.

Galaxia Andromeda este amintita pentru prima data in anul 964, cand un astrolog persan, pe nume Al-Sufi , o descrie in lucrarea lui, ” Book of fixed stars”. Acesta o caracterizeaza ca fiind ” un mic nor” situat inaintea constelatiei arabe, Big Fish.

Constelatia Andromeda

Constelatia Andromeda

Pana in anul 1923, Andromeda nu era considerata o galaxie. Primul care a stabilit adevarata natura a Andromedei a fost Edwin Hubble, care a stabilit, de asemenea, distanta intergalactica. Acesta si-a publicat studiul despre Galaxia Andromeda in anul 1929.

In anul 2009, o echipă internaţională de astronomi de la NRC Herzberg Institute of Astrophysics din Canada, a folosit telescopul Canada-France-Hawai pentru a cerceta periferia galaxiei Andromeda. Acestia au descoperit o serie de stele care nu puteau sa se formeze acolo, densitatea gazului nefiind suficient de mare. Acestia au concluzionat faptul ca aceasta galaxie se mareste, absorbind alte constelatii mai mici.

Se presupune ca peste 7 miliarde de ani, atunci cand soarele sistemului nostru solar isi va consuma ultimele rezerve de energie, Calea Lactee si Andromeda se vor ciocni si vor forma o noua galaxie gigantica.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *