CONGO – Rezervatia Okapi – girafele de padure din Congo

In partea de nord-est a Republicii Democrate Congo, intre raurile Ituri si Nepoko, se intinde padurea tropicala Ituri, care se dezvolta de peste un milion de ani. Aceasta intindere, in mare parte neexplorata, ascunde si multe secrete. La inceputul secolului al XX-lea, biologii sustineau ca au fost descoperite toate tipurile de animale mari care puteau exista in Africa. Insa, in timpul unei vizite din 1901 a unui oficial al colonistilor britanici asupra unei asezari de pigmei, s-au gasit doua cranii si pielea intreaga a unui animal pe care nu il putea recunoaste. Expertii de la Londra au stabilit ca pielea apartine unui animal din aceeasi familie cu girafele. Dupa alti 6 ani, europenii au vazut pentru prima data un exemplar viu din aceasta specie: un pui de okapi.

Cea mai mare asemanare este prezenta dungilor de culoare alba de pe picioarele din spate si de pe pulpe. Restul pielii sale este maro inchis, stralucitor, capul este mic cu o forma dinamica, aplecat pe spate cu coarne puternice, cenusii; inaltimea insa nu depaseste 1,7 m. ceea ce tradeaza trasaturile comune este si limba cu o lungime de 40 cm, pe care o foloseste pentru a rupe frunze si fructe din copaci.

Girafele okapi sunt animale extrem de timide si traiesc numai in adancul padurii tropicale din partea de nord-est a statului Congo, unde solul padurii este ferm si uscat. In prezent s-au inregistrat aproximativ 30000 de astfel de animale dintre care 5000 traiesc in rezervatia Okapi ce se intinde pe o suprafata de 14000 km patrati. In prezent aceasta se afla pe lista UNESCO a parcurilor nationale aflate in pericol.

Stiati ca! In timpul razboiului civil din 1997-1999, padurile din Africa Centrala au fost utilizate ca ascunzatori pentru armatele rebele care au vanat in exces animalele locale? Dupa incheierea razboiului mai multe organizatii internationale s-au implicat in refacerea mediului natural.

Printre alte surprize ascunse in padurea Ituri se numara cerbul sorecar african care este o specie de caprioara in ciuda asemanarii cu un purcelus. Alte specii de mamifere identificate sunt pangolinul urias de pamant, ariciul african cu  creasta, suricate si maimute rosii de Colobus, specii de Duiker, antilopa pitica cu coarne drepte.

Printre speciile de pasari de aici am gasit paunul de Congo, pasare colorata in violet si verde, soimul cu coada lunga, bibilica cu pene, bibilica neagra si diferite specii de ralidae.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *