Coloanele de lava ale Podului Uriasului – Irlanda de Nord

Chiar daca Finn MacCumhail (cunoscut si sub numele de MacCool) avea 15 metri inaltime, el este unul dintre cei mai scunzi uriasi din mitologia irlandeza. Conform legendei, el este cel care a construit aceste spectaculoase formatiuni bazaltice de pe litoralul Irlandei de Nord, pe care urma sa le arunce in mare pentru a forma un pod care sa lege Irlanda de insula scotiana Staffa.

O alta legenda, spune ca acest urias a ridicat coloanele pentru ca femeia pe care o iubea sa nu-si ude picioarele atunci cand a adus-o in Irlanda.

Bizarele coloane bazaltice au cate cinci sau sapte fete, cu diamentre intre 30 cm si 50 cm si inaltimi pana la 25 de metri. Ele formeaza un aranjament compact de culoare neagra, care se ridica pe tarm, la marginea Podisului Antrim, intre Capul Causeway si Capul Benbane. Privite de sus, ele se aseamana cu o bucata de fagure, iar privite din lateral, par ca niste trepte care se coboara in mare.

Coloanele, cunoscute ca „Podul Uriasului”, s-au format din emisiile intermediare de lava, in urma a sase eruptii vulcanice. Se gasesc circa 40 000 de asfel de coloane.

Nu mai putin de saizeci de coloane, de marime egala, formeaza o formatiune cunoscuta sub numele de „Orga Uriasilor”. La Chimney Tops, eroziunea a separat coloanele in forma unor impresionante furnale. Coasta de la nord de Port Ballantrae este presarata de astfel de structuri fantastice, create de lava si apa in urma procesului de alterare. Denumiri precum: Harpa, Cocoasa Camilei, Amfiteatrul sau Scaunul Dorintelor, starnesc imaginatia fiecarui vizitator.

Pe o lungime de aproximatv 6 kilometri de a lungul coastei, stratul de bazalt pe care se gasesc coloanele, ia forma unei benzi rosiatice. Falezele negre, cu numeroasele golfuri si promontorii stancoase, sfarsesc abrupt intr o creasta alba, calcaroasa. Formele rotunjite, rezultate in unele locuri in urma eroziunii stratului bazaltic inferior, sunt cunoscute ca ’Ochii Uriasului’.

Circa 0,7 km patrati din acest spectaculos litoral se bucura de protectie oficiala. Mii de turisti ajung aici, nu doar pentru a admira coloanele si treptele de piatra, ci si pentru a observa animalele si plantele din aceasta zona. Flora si fauna reprezinta unul dintre motivele pentru care locul a fost declarat sit de patrimoniu universal.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *