Ce stim despre Afganistan ?

AFGANISTAN

Suprafata : 647.497 km2
Populatie : 20.500.000 locuitori (dintre care peste 2 milioane sunt nomazi)
Densitatea populatiei : 24 locuitori/km2
Capitala si cel mai mare oras : Kabul, 700.000 locuitori
Limbi oficiale : pushtu si dari(persana)
Produse importate : autovehicule, produse petroliere, produse textile
Produse exportate : gaze naturale, fructe si nuci, covoare
Moneda oficiala : afgani (1 afgani = 100 puls)
Produs intern brut : 3.100.000.000 dolari SUA
Forma de stat : republica.

Geografie

Este o tara fara iesire la mare din Asia Centrala. 75% din suprafata este acoperita de munti calcarosi, care se concentreaza in Muntii Hindu Kush, al doilea lant muntos ca marime din lume. Multe varfuri depasesc altitudinea de 6100 de metri. Cea mai mare parte a restului tarii este acoperita de campii aride, care flancheaza miezul muntos in nord,vest si sud. Podisul sud-vestic este, in mare parte, pustiu, nelocuit, majoritatea populatiei concentrandu-se in vaile fertile din jurul oraselor Kabul, Bamiyan si Jalabad. Principalele rauri sunt Helmand si Kabul.

Clima

Afganistanul are o clima continentala, secetoasa, cu patru anotimpuri distincte. Temperaturile variaza puternic in functie de anotimp si de regiune. Iernile aduc zapada, iar verile sunt calde si secetoase. Toamna este moderata. Cantitatea medie de precipitatii este de aproximativ 34 cm3/an si cade in principal primavara. Temperatura medie la Kabul este de -3 grade C in ianuarie si 24 grade C in august.
Populatia

Aproape toata populatia Afganistanului este de relgie musulmana, iar 80% dintre ei sunt sunni. Poporul pathan (pashtun), care reprezinta cu putin peste 50% din populatie, este comunitatea etnica si lingvistica dominanta. A doua cea mai mare comunitate (20%) este cea a tadjikilor, care vorbesc limba dari (persana). Circa 11% din populatie este turca, in majoritate uzbeki si turcomani, care traiesc in campiile nordice ca fermieri si pastori. Aproximativ 1,3 milioane de hazara, un popor mongoloid care vorbeste, in principal, persana, traiesc in muntii centrali. Exista multe comunitati mai mici, dintre care cele mai importante sunt nuristanii din muntii inalti din est si baluchii din regiunea sudica de desert. Cateva mii de hindusi si sikh traiesc ca si comercianti in orase.

Politica

Pana in anii 1972, Afganistanul a fost monarhie. In 1972, o lovitura de stat de extrema stanga a inlaturat monarhia de la putere si a intemeiat o republica. O alta lovitura de stat militara, in anul 1978, a dat puterea Partidului Popular Democratic al Afganistanului(PPDA). A urmat un haos politic. In 1979, fortele sovietice au invadat tara si a urmat un razboi de rezistenta, sprijinit de SUA. Mujaheddinii (razboinicii sacri) au devenit principala fractiune politica antiguvernamentala. Desi trupele sovietice au fost retrase in 1989, diferitele fractiuni politice din interiorul Afganistanului au esuat sa se reuneasca si tara a ramas intr-o stare de instabilitate politica.

Minereuri si zacaminte

Zacaminte bogate de gaze naturale se exploateaza in nord aproape de Shibarghan, o parte fiind exportata in Uzbekistan. Afganistanul are zacaminte considerabile de baritina, crom, cupru, fier, aur, lapislazuli, plumb, lignit(carbune moale), gaze naturale, petrol, rubine, sare, argint, talc si uraniu, dar moajoritatea acestor resurse nu a fost explorata inca din plin. Energia electrica este furnizata de termocentrale (40%), care folosesc gaze naturale si de sase hidrocentrale. Lemnul mai este si acum o importanta sursa de energie in unele locuri, desi cea mai mare parte a regiunilor impadurite a fost puternic defrisata.

Agricultura

Agricultura si cresterea oilor sunt principalele industrii. 57% din totalul fortei de munca lucreaza in agricultura, asigurand o treime din exporturi. 12% din suprafata tarii este cultivata, iar 46% este folosita pentru pasuni. In general, sunt doua recolte pe an, una de grau (cereala principala de consum), orz sau linte, cealalta de orez, mei, porumb si dal. Afganistanul este bogat in fructe, cultivandu-se indeosebi struguri si pepeni. Tara a fost candva independenta din punctul de vedere al alimentelor, dar razboiul a distrus pana la o treime din terenul arabil disponibil. Bumbacul este o importanta planta pentru comert, la fel si macii de opiu, folosit pentru pietele internationale de medicamente.

Industria

21 % din forta de munca disponibila figureaza in industrie. Industriile mai vechi sunt cele care produc tesaturi din bumbac, covoare tesute de mana, tesaturi de lana, incaltaminte, mobila, rafinarea zaharului, conservarea fructelor si industria artizanala. Exploatarea gazelor naturale, a carbunilor si altor minereuri este in crestere, alaturi de fabricile de constructii, printre care si o fabrica de asamblare a autovehiculelor. Produsele chimice se obtin din gaze naturale si exista si multe fabrici de ciment.

Orase importante

Kabul, situat pe raul Kabul, la o inaltime de 1800 metri, are o vechime de peste 3000 de ani. Pe aici treceau drumuri comerciale antice intre Extremul Orient si Orientul Mijlociu si este si astazi un centru comercial important. Kabul este principala piata si cel mai improtant centru comercial al tarii, cu industrie textila, alimentara, a mobilei si a incaltamintei. Al doilea oras ca marime este Kandahar (225.500), intemeiat la mijlocul secolului al XVIII-lea de Ahmad Shah Durrani, intemeietorul Afganistanului. Este centru comercial si industrial din sud-vest.

Transportul

Ajutorul american de la inceputul anilor 1970 si interventia sovietica din anii 1980, au contribuit la constructia unei retele de drumuri care insumeaza acum 21.000 km, din care 2800 km sunt drumuri pavate. Drumurile principale pornesc din Kabul spre celelalte orase importante si includ Tunelul Salang, construit prin muntii Hindukus in 1964. Drumurile trec granita cu Pakistanul prin Trecatoarea Khyber si exista drumuri de la Herat la granita cu Turkmenistan si Iran. Drumuri mai putin importante, utilizabile numai pe vreme buna, leaga aproape toate asezarile importante din tara. O retea de servicii aeriene leaga aproape toate provinciile. O linie ferata scurta trece granita cu Uzbekistanul, iar principalele rauri sunt navigabile.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *