Catedrala Sfanta Sofia din Istambul

sfanta sofia,catedrala sfanta sofia,turcia,istambul,locuri de vizitatLOCURI DE VIZITAT IN TURCIA

DESPRE CATEDRALA SFANTA SOFIA

CATEDRALA SFANTA SOFIA
Turcia, anul 324

Catedrala Santa Sofia (in prezent muzeu) a fost la inceput catedrala ortodoxa si apoi moschee musulmana.
Daca in perioada Imperiului Bizantin, catedrala se afla in centrul Constantinopolului, in prezent se afla in centrul istoric al Istambulului. Dupa ce orasul a fost cucerit de otomani, catedrala a primit functia de moschee, iar in 1935 a devenit muzeu.

In timpul rascoalei populare din 404, catedrala a ars complet. Desi a fost reconstruita, in anul 415 a fost distrusa de un incendiu. La dorinta imparatului Teodosie cel Mare, in acest loc s-a ridicat o bazilica care a ars si ea in 532, in timpul rascoalei „Nika”. In anul 1936, in timpul unor sapaturi arheologice, s-au descoperit ruinele cladirii.

Reconstructia catedralei necesita foate multe cheltuieli si timp. Aceasta deoarece pe teritorul din jurul catedralei s-au ridicat cladiri pe care Imparatul Justinian a trebuit sa le cumpere pentru ca ilterior sa le demoleze. Terenul pe care acestea il ocupau era folosit la ridicarea catedralei.

Pentru ca Sfanta Sofia sa fie cea mai frumoasa si mareata dintre bisericile si templele care au existat vreodata, s-au folosit la ridicarea ei cantitati enorme de aur, argint, fildes si multe soiuri de pietre. Marmura alba si galbena au fost aduse pe vase din alte parti ale lumii.

Constructia s-a ridicat in cinci ani de zile iar suma de bani folosita pentru aceasta echivala cu trei veituri anuale ale Imperiului Bizantin. Se spune ca, dupa finalizarea ei, imparatul Justinian a exclamat: „Solomoane, te-am intrecut!”.

Constructia s-a dovedit a fi una foarte bine lucrata iar decoratiunile au rezistat de-a lungul mai multor secole.

Maretia arhitecturala, dimensiunile templului, luxul interior si finisajele, splendoarea si anvergura ceremoniilor, toate acestea demonstrau puterea si forta Imperiului. Tendintele artei bizantine din secolul al VI-lea au fost bine definite in noua constructie.

„Pilonul ce plange” (se spune ca punand mana intr-un orificiu al acestiua, daca simti umezeala cand te gandesti la o dorinta, aceasta se va indeplini in mod sigur) si „fereastra rece” (unde chiar si in cea mai calduroasa zi adie un vanticel racoros) sunt lucruri care merita vazute.
In prezent, pe peretii catedralei sunt zugravite imagini cu Iisus Hristos si Maica Domnului dar si citate din Coran. Inscriptiile lasate de-a lungulistoriei existentei catedralei sunt bine conservate si pazite, fiind acoperite cu un strat de plastic transparent.

Mozaicurile catedralei Sfanta Sofia ilustreaza toate cele trei faze ale dezvoltarii neoclasicismului de capitala si anume la mijlocul secolului al IX-lea, la sfarsitul secolului al IX-lea – inceputul secolului al X-lea si la sfarsitul secolului al X-lea. Fiecarei faze de dezvoltare a artei ii cincide cate un mozaic. Primul este Mozaicul Fecioarei Maria in catedrala Sf. Sofia, al doilea este mozaicul Fecioarei Maria cu Pruncul in brate, din interiorul cupolei catredralei si al treilea este mozaicul Binecuvantarea lui Hristos.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *