Calendar popular gastronomic

Decembrie se mai numeste si Indrea, Undrea, Ningau sau Luna lui Cojoc

6 decembrie, Marti – San-Nicoara, Sanicoara, Sf. Nicolae (el ocroteste pe cei ce calatoresc pe ape) aduce daruri copiilor care au fost cuminti peste an sau varguta celor care nu au fost si ii pedepseste, ajuta fetele tinere sa se marite si sa isi faca zestre;

20 decembrie, Marti – Ignatul – in aceasta zi e bine sa se taie porci sau animale din gospodarie iar cel ce vede sange este ferit de boli;

23 decembrie, Vineri – Preziua ajunului, Ajunul Ajunului de Craciun – in aceasta zi, in anumite zone ale tarii se zice ca se fac preziceri despre vremea, bogatia si recoltele viitoare. Copiii vin dimineata cu Mos Ajun pentru a ura gospodarilor belsug si bunastare. Sunt primiti cu colacei, covrigi, nuci si biscuti de post. Se dau de pomana mancaruri de post. Nu se mananca decat seara, grau fiert cu miere, turte din grau cu sirop de zahar.

24 decembrie, Sambata – Ajunul Craciunului – toata lumea se pregateste de Marea sarbatoare a Nasterii Domnului. Copiii, tinerii, adultii vestesc acest lucru prin colinde. Cu ajunul Craciunului incepe seria celor 12 zile luminate dintre ani care tine pana la Sf Ion, in ianuarie.

25 decembrie, duminica, Craciunul – Nasterea Domnului – sarbatoarea Nasterii Domnului s-a suprapus peste o sarbatoare precrestina care marca inceputul Anului Nou. Finii merg la nasi cu daruri. Colacul de Craciun ramane in unele parti ale tarii, pe masa din camera cea mai buna, pana la 7 ianuarie cand se rupe in bucati si se imparte tuturor celor din familie, dar si animalelor din gospodarie, pentru ca bolile sa nu ii atace.

27 decembrie, Marti – Sf. Stefan – acesta a fost primul martir si marturisitor al lui Iisus Christos, fiind ucis cu pietre pentru ca n-a vrut sa se lepede de credinta sa.

31 decembrie, Sambata – Ajunul Sf. Vasile – ingroparea anului batran. Se face calendarul cu foi de ceapa, placinte cu ravase, se umbla cu Plugusorul pentru a ura un An bun si Manos.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *