CALENDARUL LUNII IANUARIE 2013 (31 zile)
ziua 10 ore, noaptea 14 ore
1 M (†) Tăierea împrejur cea după trup a Domnului; Sf. Ier. Vasile cel Mare, (Anul Nou) CRUCE ROSIE
2 M Înainteprăznuirea Botezului Domnului; Sf. Ier. Silvestru, Ep. Romei; Sf. Cuv. Serafim de Sarov (Harţi)
3 J Sf. Prooroc Maleahi; Sf. Mc. Gordie
4 V Soborul Sf. 70 de Apostoli; Sf. Cuv. Teoctist, egumenul de la Cucumia Siciliei; Sf. Cuv. Apolinaria (Zi aliturgică) (Dezlegare la ouă, lapte şi brânză)
5 S Sf. Sfinţit Mc. Teopempt şi Sf. Mc. Teonas; Sf. Cuv. Sinclitichia (Sâmbăta dinaintea Botezului Domnului) (Ajunul Bobotezei) (Post)
6 D (†) Botezul Domnului (Boboteaza)
(†) Duminica Botezului Domnului CRUCE ROSIE
7 L †) Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului CRUCE ROSIE
8 M Sf. Cuv. Gheorghe Hozevitul şi Emilian Mărt.; Sf. Cuv. Domnica
9 M Sf. Mc. Polieuct; Sf. Cuv. Eustratie; Sf. Ier. Petru, episcopul Sevastiei (Post)
10 J †) Sf. Sf. Cuv. Antipa de la Calapodeşti; Sf. Grigorie, Ep. Nissei
11 V † Sf. Cuv. Teodosie cel Mare, începătorul vieţii de obşte; Sf. Cuv. Vitalie (Post)
12 S Sf. Mc. Tatiana diac. şi Eutasia (Sâmbăta după Botezul Domnului)
13 D Sf. Mc. Ermil şi Stratonic; Sf. Ier. Iacob episcopul din Nisibe
Duminica după Botezul Domnului (Începutul propovăduirii Domnului)
14 L Sf. Cuv. Mucenici din Sinai şi Rait; Sf. Nina
15 M Sf. Cuv. Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşul
16 M Cinstirea lanţului al Sf. Ap. Petru; Sf. Mc. Danact citeţul (Post)
17 J †) Sf. Cuv. Antonie cel Mare; Sf. Cuv. Antonie cel nou din Veria
18 V †) Sf. Ier. Atanasie şi Chiril, arhiepiscopii Alexandriei (Post)
19 S Sf. Cuv. Macarie Egipteanul; Sf. Ier. Marcu, mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia
20 D † Sf. Cuv. Eftimie cel Mare; Sf. Mc. In, Pin şi Rin; Sf. Mc. Vas şi Eusebiu
Duminica a XXIX-a după Rusalii (a celor 10 leproşi); CRUCE ROSIE
21 L Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul.; Sf. Mc. Neofit, Evghenie, Candid, Valerian şi Achila
22 M Sf. Ap. Timotei; Sf. Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul
23 M Sf. Sfinţit Mc. Clement, episcopul Ancirei; Sf. Mc. Agatanghel; Sfinţii Parinţi de la Sinodul al VI-lea Ecumenic (Post)
24 J Sf. Cuv. Xenia; Sf. Ier. Filon, episcopul Carpasiei
25 V †) Sf. Ier. Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului; †) Sf. Bretanion episcopul Tomisului (Post)
26 S Sf. Cuv. Xenofont, Maria, Arcadie şi Ioan
27 D † Aducerea moaştelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur; Sf. Marciana împărăteasa
Duminica a XXXI-a după Rusalii (Vindecarea orbului din Ierihon); CRUCE ROSIE
28 L Sf. Cuv. Efrem Sirul, Isaac Sirul, Paladie şi Iacob Sihastrul; Sf. Muceniţă Haris
29 M Aducerea moaştelor Sf. Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul; Sf. Mc. Filotei
30 M †) Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur; Sf. Sfinţit Mc. Ipolit, ep. Romei (Post) CRUCE ROSIE
31 J Sf. Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan; Sf. Mc. Trifena
AFORISME, CITATE, MAXIME DESPRE IANUARIE
“A citi un poem in ianuarie este tot atat de placut ca si o plimbare facuta in iunie.”
Jean- Paul Sartre
“Fiecare om ar trebui sa se nasca inca o data in prima zi a lui ianuarie .Sa inceapa o noua pagina alba.Sa isi faca o noua gaura in curea sau sa o incheie cu o gaura mai putin , in functie de circumstante ; dar , mai presus de toate , lasati fiecare om sa se incinga de unul singur inca o data , cu fata indreptata inainte si sa lase deoparte orice interes legat de evenimentele apuse si de trecut.”
Henry Ward Beecher
“Este perfect normal ca in ianuarie sa te copleseasca putin tristetea.”
Marilu Henner
“Nimeni nu priveste prima zi din ianuarie cu indiferenta .Incepand cu aceasta zi isi masoara cu totii timpul si isi contabilizeaza cata vreme le-a mai ramas. Este sarbatoarea nasterii Adam-ului nostru comun.”
Charles Lamb
“Ianuarie, luna buzunarelor goale ! Sa rezistam cu stoicism acestei luni malefice , la fel de framantata precum fruntea unui producator de piese de teatru.”
Sidone Gabrielle
“Octombrie … Aceasta este una din cele mai periculoase luni pentru speculatii pe piata de actiuni.Celelalte sunt iulie, ianuarie, septembrie, aprilie , noiembrie , mai, martie , iunie, decembrie , august si februarie.”
Mark Twain
SUPERSTITII DESPRE IARNA
Superstitiile despre orice au salasluit mereu asupra omenirii de-a lungul timpului si o data cu trecerea acestuia si transformarea radicala a anotimpurilor s-a gasit prilejul unor credinte si experiente din care se trag invataminte. Spre exemplu, fulgul de nea , plutind in aer in vremea friguroasa este un simbol consacrat al puritatii si sperantei, dar si al mortii care pandeste in preajma unei case in care se afla un om grav bolnav. In multe zone din Europa , se crede ca doamna cu coasa adulmeca oamenii muribunzi mai ales inainte de sosirea primaverii, desi dupa alte credinte fulgii de nea aduc invigorare si avantaje pentru sanatate.
Conform superstitiilor, fulgerele din februarie vestesc zapada in luna mai. Daca fulgii de nea sunt mici, ninsoarea nu va inceta multa vreme , iar daca sunt mari , zapada nu va poposi mult timp asupra noastra. Totodata , se spune ca daca poti vedea doua cercuri inconjurand luna, ninsoarea va inceta in decurs de 24 de ore.
Un Craciun plin de zapada anunta , de obicei, un Paste inverzit .In unele regiuni din America, se zice ca atunci cand marmotele isi zaresc umbra pe 2 februarie , inseamna ca iarna va intarzia mai mult cu aproape 8 saptamani decat de obicei. Intr-o alta traditie occidentala, se zice ca “un Craciun inverzit aglomereaza cimitirele “ .
Soarele aparand in timp de ninsoare anunta vreme de zapada si a doua zi. Un tantar facandu-si de treaba in vreme de iarna in casa ta reprezinta un semn de vreme rea , iar un curcubeu pare a prevesti precipitatii pentru inca cel putin 24 de ore.
Daca vrabiile se imperecheaza in martie , vor mai fi inca sase saptamani de frig. Inr-un stravechi proverb occidental se spune ca “daca martie soseste ca un miel , se va arata de fapt ca un leu , iar daca martie vine ca un leu, va duce o vreme asemeni unui miel”.
SUPERSTITII DE IARNA IN CREDINTA POPULARA ROMANEASCA
Iarna , potrivit folclorului romanesc, soarele se lupta in zadar cu noaptea, care este tot mai mare si mai friguroasa. Cand vine primavara si ziua se mareste , soarele razbeste peste frig si aduce o incalzire care ramane si peste noapte.
Daca avem parte de o iarna imbelsugata cu zapada si fara vanturi taioase, ploaia va sosi la timpul ei in primavara si o sa se faca porumb si alte alte roade in camp. Cu cat iarna este mai grea, cu atat vara va fi mai manoasa. Daca iarna a fost cand calduroasa , cand strabatuta de vifornite, caldura ei se va razbuna peste vara , aducand perioade de frig in anotimpul indeobste insorit. Atunci cand iarna isi aseaza neaua peste pomi , vara ii va impodobi cu multe roade si va face graul inalt si bogat.
Daca turturii sunt lungi pana la vremea Craciunului, iarna se va arata a fi colturoasa si naprasnica dupa aceea. Oricum , dupa o iarna grea se vesteste a fi o vara imbelsugata.
Daca in anotimpul rece vrabiile se strang sub streasina casei, e semn de ger naprasnic. La fel se prevesteste atunci cand pasarile se lovesc de geamuri sau isi cauta adapost prin suri. De se strang multe ciori in preajma satului , iarna va fi.
Daca gastele par a fi dornice de imbaiat , iarna se va aseza cu blandete peste pamant. In acelasi timp, daca iarna este geroasa, caldura verii mai mare va fi .Frigul nu dureaza multa vreme daca pomii incep a inflori in iarna.
Sunt trei sfinti care prevestesc schimbarile radicale de anotimp: Sfantul Dumitru face sa pice frunza din codru si aduce uscaciune peste plante, iar Sfantul Gheorghe inchide iarna si lasa verdeata sa rasara.Din punct de vedere calendaristic , toamna ia sfarsit in ziua de Sfantul Andrei .In cazul in care in noaptea de Sfant Andrei se arata pe cer luna plina si cer instelat , iarna bland se va aseza peste oameni. La fel, daca de Sfant.Andrei este inghet sau frig din cale-afara , iarna nu ii va chinui prea mult pe oameni.
Cu totii stim ca ceea ce a lasat Dumnezeu pe pamant, are un scop precis si nimic nu este creat la intamplare. Astfel, iarna aduce sanatate oamenilor, curata pamantul de boli, virusi si, fara anotimpul rece , am fi mancati de vii de catre serpii cei rai , care abia asteapta sa se infrupte din sangele copiilor. Dumnezeu a facut ziua scurta , pentru ca in vreme de iarna nu este rod, iar , in acest fel , omul mananca mai putin , fiindca mai devreme merge la culcare.
Vara este pentru munca , iar iarna pentru odihnire.
Granatul
Piatra natala ( a nativilor) lunii ianuarie este granatul. Potrivit unor stravechi credinte , granatul ar avea calitatile de a opri hemoragiile , a vindeca bolile inflamatorii si a pune capat maniei si certurilor.
Garoafa
Floarea nativilor lunii ianuarie este garoafa. Culorile florii de garoafa sunt incarcate cu urmatorul simbolism : alb = iubirea pura si norocul , rosu deschis = admiratia , rosu inchis = sentimente profunde de dragoste , violet = capriciu si spirit frivol , roz = multumire ori satisfactie.
Pinul , chiparosul si ulmul
Copacii lunii ianuarie sunt bradul sau pinul , chiparosul si ulmul.
Floarea de cais japonez
Emblema florala a lunii ianuarie in China este floarea de cais japonez (Prunus Mume).
Floarea de Prunus Mume , numit si “ume” , este un simbol atat al iernii cat si al vestirii primaverii si este considerata un exemplu al perseverentei si rezistentei in fata adversitatilor . Floarea rosie de “ume’ este si un simbol al curentului kung fu “Moy Yat”.
In China , asa-zisul cais japonez face parte , alaturi de pin si bambus , din “Cei trei prieteni ai frigului” , intrucat toate aceste plante infloresc in perioada de iarna.De asemeni, floarea de “umu” este unul din “Cei patru domni ai florilor” (ceilalti fiind orhideea , bambusul si crizantema) , simbolizand nobilitatea.
Camelia
Simbolul floral japonez pentru ianuarie este floarea de camelie (“Tsubaki”) , reprezentata ca un herald al primaverii, dar avand si semnificatia de virute , fericire , fidelitate , bogatie , succes in afaceri , liniste si bucurie a vietii catre batranete.
Articole recente:
- AB generator – Pareri despre AB generator
- Animalute spre adoptie
- Dezvaluirile cutremuratoare ale unui medic
- Campania FARA ALCOOL LA VOLAN
- La nunta cu formatia STIL din Tulcea
- Cum poti sa castigi 300 RON in 10 minute
- Poze cu pisici frumoase din viata reala
- Tower Bridge este cel mai inalt pod din Londra
- Turnul Londrei a servit drept resedinta monarhilor englezi
- MMA Constanta cel mai bun club din Constanta
Articole similare:
- Calendar luna August 2012
- Calendar ortodox luna septembrie 2012
- Calendar Iulie 2012
- Calendar Noiembrie 2012
- Ce stiti despre Octombrie si Noiembrie ?
- Sarbatorile lunii ianuarie
- Calendarul lunii Decembrie 2012
- Calendar luna Februarie 2013
- Randuieli bisericesti in 2014
- Calendar Aprilie 2012 – Semnificatie si sarbatori