Bolivia – La Paz – Piata din Anzi

La aproape 4000 de metri deasupra nivelului marii, podisul Altiplano se intinde pe vreo suprafata de o mie de kilometri, din sudul Perului pana in sudul Boliviei. Spre sud-est, canionul podisului de La Paz, despica podisul. Aici se afla si o asezare incasa ce a fost aleasa de conchistadorul Alonso de Mendoza in 1548 drept loc pentru construirea orasului Nuestra Senora de La Paz dupa ce se descoperise aur la Choqueyapu. Febra aurului nu a tinut mult, in schimb drumul argintului, dinstre Potosi spre coasta Pacificului, trecea tot pe aici, ceea ce a asigurat orasului pentru multa vreme o reala stabilitate economica.

Cel mai ”inalt” oras din lume

In 1825 orasul a fost rebotezat  La Paz de Ayacucho, in memoria ultimei batalii purtate pentru independenta. Din 1898 sediul guvernului bolivian s-a mutat aici, capitala ramand totusi la Sucre, un oras din sud-estul Boliviei.  In ziua de azi cam un milion de oameni se supravietuiesc in cel mai inalt oras din lume. Aici exista o singura strada principala ce urmeaza cursul vaii Choqueyapu.  Centrul orasului este Plaza Murillo, la nord-est de rau.  Exista aici si patru mici muzee care merita vizitate: museo de Metales Preciosos Precolombinos, Casa Murillo, Museo del Litoral Boliviano, muzeul Costumbrista Juan de Vargas.

O inchisoare cu obiceiuri bizare

Atractia turistica Museo de la Coca, de pe Calle Linares ascunde informatii cu privire la ponderea plantei de coca in societatea traditionala, folosirea ei drept component de baza in producerea bauturilor racoritoare si a medicamentelor  dar si partea sa sumbra, blestemul numic cocaina. Una dintre cele mai bizare atractii o constituie vizitarea inchisorii San Pedro. Cei 1500 de detinuti fac orice pentru a castiga bani. La poarta principala, turistii pot lua legatura cu prizonierii care, in schimbul a doi dolari fac pe ghizii, sub supravegherea gardienilor.  In timpul vizitei se pot cumpara jucarii sau alte obiecte confectionate de detinuti.

Splendoarea coloristica

Calle Sagarnaga dainuie de tarabe si chioscuri care vand tot felul de tesaturi cu specific local, instrumente muzicale, bijuterii din argint si tot felul de suveniruri pentru turisti. La Mercado Negro puteti vedea un alt exemplu specific de piata  biliviana. Pe o strada laturalnica puteti gasi Piata Vrajitoarelor, Mercado de Brujos sau Mercado de Hechiceria cum e cunoscuta oficial.

 

PERIOADA OPTIMA: chiar si vara poate fi destul de dura. Ploua in fiecare dupa-amiaza iar temperatura variaza in jurul a 18 grade.

CAZARE: multe hoteluri ieftine si pensiuni. Nu prea se tine cont de rezervari asa ca e bine sa sositi cat mai de dimineata. Gasiti de asemenea si hoteluri luxoase.

BACSIS: nota de plata a hotelului il include, de obicei, in valoare de circa 10%.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *