Barajul Hoover din SUA

hoover,barajul,barajul hoover,barajBARAJUL HOOVER – SUA, anul 1931

DESPRE BARAJUL HOOVER

DOCUMENTAR ONLINE

Barajul Hoover reprezinta o stuctura din beton cu inaltimea de 221 de metri, in arc gravitational din SUA, si o centrala hidroelectrica aferenta, ce se intinde pe cursul inferior al raului Colorado.
Barajul este construit in Canionul Negru, la granita dintre Arizona si Nevada. Asa a luat nastere unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din lume, lacul de acumulare MEAD.

Barajul a luat numele presedintelui Herbert Hoover, al XXXI-lea presedinte al SUA, datorita contributiei insemnate aduse de acesta la crearea constructiei. Lucrarile s-au desfasurat in perioada 193-1936, chiar cu doi ani mai devreme decat termenul stabilit.

Atributiile importante ale barajului precum diminuarea fluctuatiei nivelului raului Colorado care inunda terenurile agricole aflate in aval, in timpul topirii zapezilor din Muntii Stancosi, rezerva pentru dezvoltarea agriculturii irigate si sursa de alimentare cu apa a orasului Los Angeles au fost agreate la 24 noiembrie 1922, prin Conventia Raului Colorado. Aceasta strabilea proportiile de impartire a resurselor de apa, deoarece existau temeri in ceea ce priveste un posibil monopol asupra acestor resurse a statului California.

A mai trecut ceva vreme pana s-au strans fondurile de la bugetul de stat si astfel, prima portiune de beton a fost turnata in fundatia barajului pe data de 6 iunie 1933.

Pe parcursul lucrarilor, inginerii s-au tot lovit de probleme tehnice, avand in vedere ca efectuau pentru prima data lucrari de asemenea proportii. Una dintre probleme a fost racirea betonului. Pentru accelerarea procesului de racire, fiecare forma in care se turna beton era dotata cu un sistem de racire, alcatuit din tevi prin care circula apa din rau.

Energia electrica a inceput sa fie furnizata pe data de 26 octombrie 1936. In prezent, functioneaza 17 generatoare cu putere maxima de 2074 MW. Pana in anul 1991 se folosea un sistem de comanda manuala, ulterior sistemul a fost computerizat.

Pana in anul 2010, pe baraj trecea soseaua 93, situata in directia meridionala, conectand statul Arizona cu frontiera mexicana. Drumul are o singura banda in fiecare directie si serpentinele ei ce coboara pana la baraj si include mai multe curbe inguste si abrupte, precum si locuri cu vizibilitate redusa. Aici exista si pericolul alunecarilo de teren.

Centrala hidroelectrica are un rol important in mentinerea echilibrului consumului de energie electrica in vestul SUA.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *