Aromanii din Albania, Republica Macedonia si Serbia

Aromanii din Albania

Majoritatea aromanilor din Albania se autodenumesc ramani. Sunt aproximativ 80 000 persoane, apartinand ramurei farsirotilor, si se gasesc concentrati in districtul Korita( zona de munte). O alta parte locuiesc in zona de campie din jurul orasului Fier pana pe malul Adriaticei. Statul albanez aloca, in anumite cazuri sate speciale aromanilor – Anton Poci. Cea mai cunoscuta asezare istorica a aromanilor este Moscopole. Din acesti ramani, majoritatea barbatilor practicau transhumanta in anii 1950 1960 fara sa aiba un domiciliu fix. Se pare ca istoricul clujean Petru Neiescu demonstreaza ca acestia nu sunt farseroti ci saracaciani care au reusit sa scape de procesul de grecizare stabilindu-se in muntii din Albania. Pe de o parte Grecia lupta pentru elenizarea acestora, insa are un concurent pe masura – Romania. Statul roman a contruit Biserici, scoli in care se preda in limba romana.Cel mai vestit și apreciat fotograf profesionist contemporan din Albania, Aurel Duka, este aroman. Fatos Nano, alt aroman, a fost prim – ministru in perioada 1991 – 1995.

Aromanii din Republica Macedonia

In Macedonia, aromanii apartin ramurii gramostenilor, si sunt concentrati in regiunea Stip – Koceani, respectiv Olce – Polje. La mica distanta de Bitola, la 950 metri altitudine, in localitatile Gopes si Muloviste se aflau doua scoli romanesti si puternice nuclee aromane inca din 1880.În Republica Macedonia, guvernul recunoaște cifra oficiala este de 8.467 aromani care au o situație mai buna decat în alte țari fiind reprezentați în parlamentul macedonean și avand dreptul sa-si pastreze identitatea etnica, lingvistica, religioasa și culturala, precum și dreptul la invațamant în limba materna, in parte și datorita faptului că aromanii sunt printre putinele nationalitati conlocuitoare care sustin tanara republica macedoneana.

Aromanii din Serbia

Actualmente este estimat la aproximativ 15.000, numarul aromanilor din Serbia. Veridicitatea acestor cifre este insa indoielnica, deoarece la aceste cifre este posibil sa fi fost inclusi si daco-romani, având în vedere că spațiul etnic tradițional aroman nu se intinde si in Serbia, populatia aromana emigrand dinspre sud, in special din Macedonia. Majoritatea aromânilor din Serbia nu mai vorbesc limba aromana. Sarbii ii numesc “tantari” (“cincari”). Pentru aromani, tintari e un exonim mai degraba depreciativ (sinonim in sarbeste cu avar și hraparet) caruia unii dintre ei ii acorda o etimologie mai nobila, bazată pe apartenenta limbii lor la famila romanica : copiii [sin] împaratului [tar]. Rolul aromanilor in istoria moderna a Serbiei, mai ales în ceea ce privește introducerea capitalismului in Balcani, este analizat de Dusan Popovici în “O Cincarima”. In regiunea Knjazevac traiesc cateva zeci de familii de aromani. La recensamantul din 1921 au fost numarati aici (în fosta regiune “Zaglavak”) 69 de “vlahi”, acestia fiind grupati in satele Radicevac, Varos și Bucje. In districtul Toplica au fost numarati în 1921: 143 de “vlahi”, in actuala regiune Kosovo și Metohia (fostele districte Zvecane, Kosovo și Metohia) au fost numarati 88, respectiv 178 si 61 vlahi. In districtul Krusevac au fost numarati 325 de vlahi, acestia fiind grupati mai ales în satele Stepos, Trimcari si Vitanovac.

Articol scris de Carmen (Dimcea) Floria

Articole recente:

Articole similare:

1 comment for “Aromanii din Albania, Republica Macedonia si Serbia

  1. Ora Exacta
    15/12/2015 at 12:36

    Uitandu-ma pe internetul din Romania uite ca am aflat pe saitul dumeavoastra.
    Trebuie sa apreciez ca sunt placut surprins de calitatea informatiilor de pe aceasta pagina si
    va doresc cat mai mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *