Ai auzit de ANXIETATE ? Afla totul despre anxietate

Se caracterizeaza prin trairi permanente de neliniste si teama si se manifesta in trei domeni: somatic, comportamental si psihologic.
Atunci cand exista senzatia unei tensiuni psihice permanente , muschii sunt constant contractati; iar dintre acestia cel mai adesea cei ai muschilor umerilor, spatelui si pumnilor este evidenta aparitia starii de tensiune. In momentul in care se instaleaza starea de anxietate se produce in acelasi timp o activare a sistemului nervos vegetativ: inima bate mai repede, tensiunea arteriala creste, apare transpiratia la nivelul degetelor sau pe fata, pe scurt corpul devine incordat , reactie fizica absolut normala ce corespunde reactiei de stres. In momentul in care toate aceste stari se manifeste inaintea unui moment cu incarcatura emotionala puternica( cum ar fi participarea la un interviu de angajare) totul este normal, insa cand aceasta stare fiziologica persista fara motiv ( senzatia permanenta de nod in gat, presiune toracica etc – atunci toate aceste manifestri fizice) semnaleaza probabil o anxietate.

Se poate ca aceste stari sa se transforme intr-un sentiment de neliniste permanenta (moment in care orice telefon asteptat, intarzierea unei vesti de mult asteptate), ca si cand in orice moment va veni veste aunei catastrofe sau nenorociri. Aceasta stare intra in domeniul psihicului. In momentul in care devenim foarte atenti la tot ce se petrece in jurul nostru, se ingreuneaza procesul de concentrare din cauza ca suntem atenti la cel mai mic detaliu, la cel mai mic zgomot apare hipervigilenta care se traduce printr-o stare de intrare in alerta a intregului organism, care pandeste un potential pericol. Senzatia de a fi, din punct de vedere psihologic, permanent cu ochii in patru, provoaca emotii extrem de greu de suportat, care pot duce la producerea unor tulburari ale somnului.

In cazul in care suferim de anxietate comportamentul nostru se schimba, de exemplu evitarea situatiilor care ne pot provoca teama. In formele sale cele mai profunde, acest comportament anxios duce la manifestri cu adevarat fobice, uneori insotite de criza de angoasa. Pe langa comportamente de evitare exista si comportamentele de reasigurare, cand nu mai incercam sa fugim de pericol ci sa-l preintampinam.
Toate aceste manifestari psiho – comportamentale, care sunt cele mai clasice, arata clar prezenta anxietatii si ne pot perturba. Acestea devin adevarate boli care pot afecta buna desfasurare a activitatii in special in domeniul muncii si sunt numite tulburari de anxietate.
Vindecarea anxietatilor este posibila prin tratament si asistenta de specialitate( antidepresanti si sedative sau hipnoterapia, mediatia, exercitii de respiratie, terapii cognitiv comportamentale. Anxietatile netratate pot avea efecte serioase asupra vietii persoanei precum si asupra relatiilor acesteia!

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *