Afla totul despre oua incondeiate

OUA INCONDEIATE

VOPSIREA OUALELOR DE PASTE

Folosirea oualor de Paste se intalneste, in general, la toate popoarele crestine si pare sa fie o traditie simbolica a bisericii vechi, fiind considerat un simbol al reinvierii lui Hristos. De aici obiceiul de a duce oua colorate la biserica, in ziua Pastelui, pentru a fi binecuvantate de preot si apoi impartite familiei sau prietenilor.

In traditia populara romaneasca se obisnuieste ca in Joia Mare sa se inroseasca oua, in amintirea mortii Mantuitorului, pe cruce. Ouale incondeiate se intalnesc in toate regiunile tarii noastre, intr-o multitudine de culori si simboluri.

La incondeierea oualor sunt folosite diferite ustensile ca ajutoare: grebla, tesala, pieptenele, floarea soarelui, pastaia de fasole, foi de ceapa, un ciorap-dres pentru fixarea foii de ceapa sau a frunzei de patrunjel cand se introduc in oala cu vopsea. Chiar si acum, in unele zone, ouale astfel decorate sunt atarnate in coarnele boilor care merg la arat, in crengile pomilor din livada sau in vie ca sa apere rodul de inghet si grindina sau sunt ingropate la marginea lanurilor ca sa fie granele ferite de seceta si parjol.

Scrierea oualor se face cu ajutorul unui condei care se obtine dintr-un bat subtirel la capatul caruia se adauga o palnie minuscula rasucita dintr-o foita subtire de tabla de aluminiu.
Ceara de albine fierbinte este folosita pe post de “cerneala” iar culorile sunt obtinute din plante, adunate cu grija inca din vara, uscate la umbra si pastrate in pungi de hartie la loc uscat pana in joia dinaintea Pastelui, cand se pun la inmuiat in putina apa de ploaie sau se cumpara din comert . Ouale, spalate cu putin detergent (pentru degresare), se fierb la foc mic aprox. 10 minute. Se scufunda in vopseaua dorita, se lasa circa 4-5 minute si se scot cu ajutorul unei linguri si se lasa la uscat pe ziar sau pe prosop de hartie. La final, ungem ouale cu putin ulei ca sa capete luciu.

Cateva simboluri si semnificatii utilizate sunt:
linia dreapta verticala = viata ;
linia dreapta orizontala = moartea;
linia dubla dreapta = eternitatea ;
linia cu dreptunghiuri = gandirea si cunoasterea ;
linia usor ondulata = apa, purificarea ;
spirala = timpul, eternitatea;
dubla spirala = legatura dintre viata si moarte.

Dintre cele mai utilizate motive amintim:
Crucea – semnul crestinatatii – in jud. Muscel apare o cruce mica in punctul de incrucisare a doua bete si in cele patru compartimete cate o figura, care pe alte oua, se numeste “argeseanca” sau “goanga”;
Crucea Pastelui – crucea cu care crestinii impodobesc pasca pe care crestinii o duc la biserica, in noaptea Invierii, numit in unele zone si “Ziua Pastelor”;
Crucea romaneasca si crucea ruseasca sau crucea moldoveneasca – este reprezentata printr-o cruce cu alte cruciulite la capete;
Crucea nafurei – crucea increstata pe painea din care se imparte nafura la slujba bisericeasca;
Steaua – este un motiv raspandit, intalnit mai ales in Bucovina si in tot vechiul Regat. In Valcea si Rm. Sarat, acest motiv este intalnit si cu numele de “floarea stachinei” sau “steaua ciobanului”

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *