Adevarul despre intemeietorul Jocurilor Olimpice moderne

Milioane de oameni se bucura si traiesc cu intensitate fiecare moment al Jocurilor Olimpice, manifastare sportiva de mare amploare ce are loc o data la 4 ani in diverse locatii ale pamantului.
In anul ce urmeaza, mai precis perioada 26 iulie – 12 august 2012, a XXX –a editie a jocurilor olimpice se va desfasura in

Jocurile Olimpice

Londra, Marea Britanie. Sportul a devenit o manifestare nationala, important spectacol si mijloc de socializare, o competitie bazata pe respect, sportivitate si acceptarea neconditionata a invingatorilor.
Jocurile Olimpice de vara isi au originea in antichitate, desfasurandu-se in centrul Olympiei, acestea fiind organizate de vechii greci. Prima data olimpiadele antice au fost cele din 776 I.Hr. Sportivii se prezentau cu o luna inaintea jocurilor, concurentul trebuia sa fie grec, om liber (nu sclav) si sa fi castigat si alte competitii sportive. O alta conditie, era aceea, ca in prealabil, sa fi existat un stagiu de pregatire in tara natala. Dovada trebuia prezentata oficialilor de la Olympia. Jocurile Olimpice au fost sistate in momentul in care imparatul Teodosie a emis un decret pentru crestinizarea Imperiului Roman(Jocurile Olimpice fiind inchinate zeilor).

Cand se vorbeste despre infiintarea jocurilor olimpice moderne, inevitabil ne gandim la baronul francez Pierre de Coubertin, care la 25 noiembrie 1892 lanseaza ideea reluarii jocurilor olimpice. Doi ani mai tarziu, Congresul International de la Paris ia decizia de restabilire a acestora. Este incontestabil meritul baronului Coubertin in renasterea acestor competitii de o importanta extraordinara.

Jocurile Olimpice

Jocurile Olimpice

Insa putini stiu ca, de fapt, Evanghelie Zappa (1800 – 1865), mosier, negustor si intreprinzator roman de origine greaca, este adevaratul intemeietor al Jocurilor Olimpice moderne. Nascut in localitate Lampobo, Epir (Albania de azi), provine dintr-o familie cu 3 copii. Tatal sau, Vasile Zappa, a fost comerciant, iar mama sa, Sotira, provenea dintr-o familie vestita de aromani (originile sale romanesti, fiind unul dintre motivele pentru care se va stabili mai tarziu in Romania).

A devenit prieten cu Gheorghe Bibescu, Alexandru Ioan Cuza, Ioan Alexandru Filipescu, Barbu Catargiu(origine aromana) si cu poetul Dimitrie Bolintineanu(origine aromana). A devenit ministru al instructiunii publice si initiator al scolilor romanesti pentru aromanii din Imperiul Otoman. A facut multe acte de binefacere, a sprijinit cultura, invatamantul si biserica. Este donator de seama si membru fondator al Academiei Romane.
In anul 1860, in drumul sau spre Constantinopol (pentru a obtine confirmarea Imperiului Otoman al noului stat Romania), Alexandru Ioan Cuza poposeste 2 zile la conacul lui Evanghelie Zappa. Discutand probleme economice si culturale, Alexandru Ioan Cuza il informeaza ca este pe punctul de a infiinta Academia Romana. Atunci Zappa il intreaba care este contributia statului roman. „Este de 5000 de galbeni.” Spune Cuza. „Ei bine, atunci dau si eu 5000.”raspunde Zappa.

A emigrat in Tara Romaneasca in 1833, stabilindu-se in satul Brosteni, Ialomita. In 1856 Zappa trimite regelui Otto I al Greciei si guvernului elen propunerea de reinfiintare a Jocurilor Olimpice, asigurand ca va pune la dizpozitie fondurile necesare, atat pentru cheltuielile de organizare, cat si pentru construirea unor edificii sportive. Din cauza faptului ca Jocurile Olimpice erau, in antichitate, inchinate zeilor(folosindu-se practici pagane), statul(crestin-ortodox) nu a fost de acord, initial, cu reluarea acestora. Astfel, propunerea nu se materializeaza, iar acesta revine cu o petitie adresata regelui si cu o oferta clara : cedeaza 400 dintre actiunile pe care le detinea la Societatea Elena a Vapoarelor si doneaza 3000 de galbeni pentru a fi fondata, la Atena, „Institutia Olimpicelor”, conditia fiind ca aceasta sa se desfasoare din 4 in 4 ani.
In anul 1859 se incepe construirea unui complex expozitional si cultural sportiv. Toate cerintele din petitia regelui au fost suportate din fondurile proprii ale lui Evanghelie Zappa. Propunerea a fost acceptata si, astfel, la 15 noiembrie 1859 au loc primele Jocuri Olimpice.

Jocurile Olimpice

Jocurile Olimpice

Schimbarea regilor in Grecia si conditiile neprielnice(din contextul international) au facut ca periodicitatea olimpiadei sa nu mai fie respectata. Urmatoarele 2 editii ale Jocurilor Olimpice „Zappaiene” s-au desfasurat in ani 1875 si 1889 in timpul celei din urma avand loc si inaugurarea impunatorului „Zappeion”, un urias complex expozitional dedicat manifestarilor olimpice si ridicat din averea acestuia. Zappa moare in anul 1865 si nu a apucat sa-si vada mareata constructie.

In timp ce la Atena grecii ingrijesc cu sfintenie constructia ce-i poarta numele, acasa(in Campia Baraganului), romanii i-au distrus conacul. Inarmati cu ciocane si tarnacoape, satenii il distrug bucata cu bucata. Cand Ministerul Culturii a realizat ca acest conac face parte din patrimoniul national, a fost prea tarziu. In afara de 3 ziduri, nu mai ramasese nimic.
In urma unui proiect de restaurare inaintat Ministerului, cei de la cultura au constatat ca sumele erau colosale si l-au sfatuit pe primar sa incerce sa conserve ceea ce a mai ramas.
Datorita morii si fabricii de spirt pe care Zappa le-a construit, s-au creat 154 locuri de munca, devenind astfel de la mosier cu vederi progresiste,

Evanghelie Zappa

Evanghelie Zappa

capitalist. Cu 4 ani inainte de decretul lui Cuza, in 1860 a eliberat din robie toti cei de etnie rroma de pe mosia sa. Actele de caritate ale lui Zappa au continuat si dupa moartea sa, prin donarea, conform testamentului sau, de fonduri banesti importante pentru: scoli, orfelinate, spitale, biserici si ajutoare oferite celor saraci.

Mormantul sau se gaseste in localitatea Brosteni, Ialomita.

La 200 de ani de la nasterea lui(in anul 2000), Evanghelie Zappa a fost omagiat de Academia Romana. Numele sau a inceput sa-i fie reconsiderat in numeroase lucrari stiintifice, manifestari omagiale, simpozioane, atat in Romania, cat si in Grecia.

Prin intermediul acestui articol, nu dorim nimic altceva decat sa contribuim la reconsiderarea numelui si sa accentuam importanta actiunilor intreprinse de Evanghelie Zappa. Romani ca si dansul, au facut posibila contributia statului roman in evolutia culturala mondiala de-a lungul istoriei.

Multumim, domnule Zappa!

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *