4 iulie – Ziua Statelor Unite ale Americii

4 iulie - Ziua AmericiiIn urma cu 235 ani a fost redactata Declaratia de independenta a SUA. Acesta este ziua lor nationala, cand se aniverseaza proclamarea independentei tarii  fata de Regatul Marii Britanii si adoptarea Declaratiei de Independenta, din 4 iulie 1776, cu focuri de artificii, parade militare, carnavaluri, gratare, targuri, picnicuri, concerte, meciuri de baseball, reuniuni de familie si multe alte evenimente publice dedicate acestei zile speciale.

In momentul semnarii, Statele Unite erau formate din 13 colonii aflate sub autoritatea regelui George al III-lea al Angliei. Relatiile dintre colonii si metropola erau de mai multa vreme tensionate de disputele privind taxele ce trebuiau platite Angliei.

Situatia era considerata o forma de tiranie deoarece colonistii, desi plateau impozite Coroanei Britanice, nu aveau nici un reprezentant in Parlamentul britanic si, prin urmare, nu aveau nici o putere de decizie asupra cursului evenimentelor din propriile teritorii.

Ca raspuns la acest abuz, guvernatorul Virginiei, Thomas Jefferson, a propus un sistem de federalizare a Imperiului Britanic in care normele emise de legislativul unei colonii (Congresul) sa aiba aceeasi putere cu legile Parlamentului de la Londra.

Regele a refuzat insa ratificarea acestor norme. In schimb, a hotarat suplimentarea fortelor militare ale Coroanei in colonii pentru a preveni o rebeliune. Prezenta, pe timp de pace, a unor garnizoane masive in orasele americane a amplificat si mai mult sentimentul de regim despotic.

In 1774, cele 13 colonii au trimis delegati la Philadelphia pentru a forma primul Congres Continental. Desi nemultumiti de atitudinea Marii Britanii, delegatii nu erau inca pregatiti sa declare razboi.

In martie 1775 insa trupele britanice au incercat sa patrunda in orasul Concord din Massachussetts, dar s-au lovit de rezistenta localnicilor. Batalia de la Concord este considerata inceputul Revolutiei Americane care, sub conducerea lui George Washington, avea sa duca la nasterea Statelor Unite.

In iunie 1776 a fost desemnat un comitet format din cinci persoane care sa redacteze Declaratia de Independenta oficiala. Documentul, redactat aproape in intregime de Jefferson, cu cateva amendamente formulate de John Adams si Benjamin Franklin, a fost adoptat pe 4 iulie de Congres. Declaratia de Independenta sta la baza redactarii Constitutiei Statelor Unite, adoptata in 1786.

Pentru prima data , Ziua Independentei a fost sarbatorita in  Massachusetts, si uite asa intr-un sfert de secol, cel mai nou stat al lumii avea sa devina un simbol al libertatii, prosperitatii si „Taramul tuturor posibilitatilor”.

De sarbatorit, sarbatoreste toata lumea, dar confrom unui sondaj efectuta de Marist Poll, numai unul din 4 americani a putut raspunde corect la intrebarea „Stiti fata de ce tara si-a declarat Sua independenta si in ce an?”Se pare ca unii iau parte la festivitati fara sa stie prea bine ce sarbatoresc. Sondajul arata ca doar 76% dintre americani stiu ca SUA si-au declarat independenta de Marea Britanie, in timp ce mult mai putini, doar 58%, au putut raspunde si in ce an a avut loc acest moment istoric, informeaza Time.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *