Semnificatia culorilor drapelului Romaniei

drapelul romaniei,steagul romanieiALBASTRU GALBEN ROSU

DRAPELUL ROMANIEI

SEMNIFICATIA CULORILOR DRAPELULUI ROMANIEI

PROTOCOLUL DRAPELULUI ROMANIEI

Potrivit Constitutiei Romaniei, culorile sunt asezate vertical, in ordinea urmatoare incepand de la lance: „albastru, galben, rosu”. Legea nr. 75/1994 precizeaza ca fasiile drapelului national au culorile albastru cobalt, galben crom si rosu vermion.

Exista legende despre culorile rosu, galben si albastru, ca ar fi fost utilizate inca din vechime de catre romani ca simbol al lor sau de altii pentru a-i desemna pe acestia.

Culorile se regasesc pe diplomele emise de Mihai Viteazul, pe scuturi si pe steme.

Abia la inceputul secolului XIX aceste culori au capatat rolul de a reprezenta romanii ca si neam iar tricolorul a devenit simbol al natiunii romanesti. Steagurile tarilor romanesti, pana in al doilea deceniu al secolului XIX, erau cele mostenite din Evul mediu, cu o simbolistica heraldica fara legaturi cu ideea moderna de “natiune”.

Putem observa prezenta celor trei culori in canafii si in picturile de pe panza drapelului rascoalei lui Tudor Vladimirescu, in cadrul careia li se atribuie pentru prima oara semnificatia: “Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Fratie (rosul sangelui)”.

Tricolorul a fost adoptat intai in Tara Romaneasca, in 1834, ca drapel de lupta, cand domnitorul reformator Alexandru D. Ghica a supus aprobarii sultanului Mahmud al II-lea modelul drapelelor si pavilioanelor navale de lupta. Acest model era un „steag cu fata rosie, albastra si galbena, avand si acesta stele si pasare cu cap in mijloc”. Curand, ordinea culorilor a fost schimbata, astfel incat galbenul sa apara in centru.

Constitutia din 1866 a Romaniei a stablit la art.124 culorile Principatelor-Unite: Albastru, Galben si Rosu. Adunarea Deputatilor in sedinta din 26 martie 1867 a stabilit ordinea si pozita culorilor pe drapel astfel: culorile erau asezate vertical; stema tarii era asezata doar pe drapelele armatei si cele princiare, in centru, cele civile ramanand fara stema. Acelasi principiu se aplica si pentru pavilioanele marinei de razboi si a celei civile.

Dupa infaptuirea Romaniei Mari, drapelul oficial avea sa ramana in continuare cel tricolor, cu fasiile dispuse vertical si fara stema in centru.

Prin legea nr. 96 din 20 mai 1998, ziua de 26 iunie a fost proclamata drept Ziua drapelului national al Romaniei. In 1848, in aceasta zi a fost emis Decretul nr. 1 al Guvernului Provizoriu al Tarii Romanesti, prin care tricolorul rosu-galben-albastru devenea Drapel National.

De Ziua drapelului autoritatile publice si celelalte institutii ale statului sunt obligate prin lege sa organizeze programe si manifestari cultural-educative, cu caracter evocator sau stiintific, consacrate istoriei romanesti, precum si ceremonii militare specifice, organizate in cadrul unitatilor Ministerului Apararii Nationale si ale Ministerului de Interne.

PROTOCOLUL DRAPELULUI

Protocolul drapelului Romaniei este stabilit in cadrul Legii nr. 75/1994. Protocolul drapelelor si pavilioanelor militare este stabilit prin regulament intern. Din legea nr. 75/1994 extragem urmatoarele prevederi:

Drapelul Romaniei trebuie arborat in mod permanent pe edificiile si in sediile autoritatilor si institutiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al institutiilor de invatamant si cultura, la punctele pentru trecerea frontierei, precum si la aeroporturile cu trafic international. Ca pavilion, este permanent arborat pe navele de orice fel si alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion romanesc.

Drapelul Romaniei se arboreaza la sediul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale statului roman din strainatate, precum si la resedinta sefilor misiunilor diplomatice si oficiilor consulare. Drapelul Romaniei se arboreaza sub forma de fanion, pe mijloacele de transport ale sefilor de misiuni diplomatice si oficii consulare romane, in deplasarile oficiale ale acestora, potrivit acelorasi uzante.

Temporar, drapelul Romaniei se poate arbora cu prilejul zilei nationale a Romaniei si al altor sarbatori nationale, in locurile publice stabilite de autoritatile locale; cu ocazia festivitatilor si ceremoniilor oficiale cu caracter local, national si international, in locurile unde acestea se desfasoara. Trebuie arborat cu prilejul vizitelor oficiale intreprinse in Romania de sefi de stat si de guvern, precum si de inalte personalitati politice reprezentand principalele organisme internationale interguvernamentale, la aeroporturi, gari, porturi si pe diferite trasee. Drapelul mai este arborat cu ocazia desfasurarii competitiilor sportive, pe stadioane si alte baze sportive, si in timpul campaniilor electorale, la sediul birourilor, comisiilor electorale si al sectiilor de votare. In cadrul ceremoniilor militare, drapelul este arborat conform regulamentelor militare.

Drapelul Romaniei poate fi arborat, fara nici o restrictie, de persoane fizice la domiciliul sau resedinta lor, sau de persoane juridice la sediile acestora.

Guvernul este singurul organism oficial care stabileste zilele de doliu national, in care drapelul Romaniei se arboreaza in berna.

Drapelul Uniunii Europene se arboreaza alaturi de drapelul Romaniei, la senestra celui din urma.

Articole recente:


Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *