Sarbatori parfumate cu scortisoara

Se spune despre ele ca sunt iuti sau ca sunt calde, ca ar fi afrodisiace si izvor de voie buna. Le avem azi la indemana pe toate si nu ne mai putem imagina o seara speciala sau sarbatorile de iarna fara ele. Aici amintim de ghimbir, cuisoare, cardamon, scortisoara, nucsoara. Dintre toate, eu ma simt cel mai aproape de scortisoara si o folosesc ori de cate ori am ocazia si de fiecare data nu ezit sa ma mir de calitatile ei. Sa enumeram si cateva dintre zecile de proprietati pe care aceasta le dezvolta cu succes:

  • Exotica, picanta si usor salcie iar parfumul este dulce si „cald”;
  • Apreciata si folosita in multe feluri de mancare peste tot in lume (fel de baza, desert, bauturi);
  • In Mexic, cu betisoarele de scortisoara se amesteca in cesti ciocolata calda;
  • Friptura de porc devine foarte gustoasa daca se presara scortisoara;
  • Antidot pentru suparari stomacale;
  • Unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale in combaterea virozelor si afectiunilor pulmonare;
  • Mirosul urat din bucatarie dispare daca se topeste intr-o tigaie zahar amestecat cu scortisoara;
  • Ceai de lamaie cu scortisoara (batoane care se fierb impreuna cu lamaia) – leac impotriva racelii;
  • Dureri de dinti. Aplica de cate ori este nevoie o pasta formata din miere (5 lingurite) si pudra de scortisoara (1 lingurita) pe dintele afectat;
  • Oboseala. Ca sa eviti starile de epuizare si somnolenta pe care le resimti in cursul zilei poti sa apelezi la acest remediu excelent si sa constati pe propria piele efectele revigorante. Amesteca intr-un pahar cu apa o lingura cu miere de albine si presara putina pudra de scortisoara. Bea un pahar dimineata si unul dupa-amiaza cand te cuprinde toropeala.

Copacul de scortisoara este o planta vesnic verde, apartinand familiei Lauraceae, originara din Sri Lanka si din sudul Indiei. Scortisoara alimentara se gaseste fie sub forma betisoarelor, provenind din scoarta uscata a copacului omonim, fie sub forma pudrei, rezultata prin macinarea acestei scoarte. In ceea ce priveste nomenclatura, denumirea de “scortisoara” se refera in mod obisnuit la scortisoara de Ceylon, cunoscuta si ca scortisoara adevarata (de la denumirea botanica C. Verum sau Cinnamonum zeylanicum).

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *