Retete de post

Dragilor stiu ca puteti.  Mai e un pic din acest post al Pastelui si parca simtiti ca va lasa puterile si sunteti in pana de idei. De aceea, am gasit noi o reteta cu care vrem sa  venim in ajutor pentru a trece mai usor peste ispitele Postului.

LINTE CU TELINA SI USTUROI – 4 porții (timp de preparare 30 minute)

Ingrediente: 600 g linte, 300 g țelina, 5 caței usturoi, 1 leg pătrunjel verde, 3 linguri ulei, 100 ml vin alb, sare, piper.

Curatati țelina si tăiați-o in cubulețe. Caliti-o in ulei, sarai si piperați si când începe sa se înmoaie, adăugați usturoiul curtat si pisat. După 5 minute adăugați lintea, vinul, o cănita de apa si lăsați sa fiarbă in foc potrivit, pana când sosul începe sa se îngroașe. Presărați pătrunjel tăiat mărunt înainte de servire.

UTILE (pentru sezonul rece):

usturoi murat pentru fripturi sau legume gătite (curatati usturoiul si așezați-l in borcane, puneți printre coteii de usturoi rondele de morcovi, bețișoare de hrean, foi de dafin, boabe de piper si de muștar. Turnați peste o saramura preparata la fel ca si la murături. După trei saptamani, usturoiul murat este numai bun de folosit).

Rețeta de Pasti: Pastrama de berbecuț in aluat – 6 porții (timp de preparare 90 minute)

Ingrediente:  800 g pastrama de berbecut, 500 g aluat de paine, 1 ceapa rosie, 150 ml de vin rosu, 50 ml de ulei, 4 oua, 2 fire de rozmarin, sare, piper.

Taiati pastrama in felii si prajiti-o  inabusit in ulei impreuna cu vinul. Dupa ce vinul se evapora adaugati ceapa curatata, spalata si taiata julienne. Caliti ceapa impreuna cu pastrama pana cand ceapa se inmoaie bine si incepe sa se caramelizeze. Fierbeti ouale, lasati-le putin sa se raceasca, curarati-le de coaja si taiati-le in sferturi, pe verticala. Intindeti din aluat doua foi subtiri si intindeti una din foi in tava. Intindeti aici pastrama, peste aceasta asezati sferturile de ou si firele de rozmarin, presarati cu sare si piper si intindeti si a doua foaie de aluat. Rasuciti marginile foilor astfel incat sa nu iasa umplutura si gauriti ici-acolo foaia de aluat. Tava se da la cuptor incins la foc potrivit 30-35 minute, pana cand se rumeneste frumos deasupra.

Se serveste fierbinte!

Desert – Inel cu inghetata – 80 bucati (preparare 60 minute, coacere 40 minute, racire 2 ore)

Ingrediente:  4 oua, 175g zahar pudra, 100g faina, 40g cacao, 500g inghetata menta/vanilie/nuci, 50g ciocolata neagra, unt/lei, faina pentru tava

Bateti ouale cu zaharul pana la obtinerea unei cimpozitii cremoase. Puneti compozitia la bain-marie la foc potrivit pana aceasta incepe sa se ingroase. Bateti încontinuu ingredientele cu un tel. Amestecati cacaoa si faina si adaugati amestecul, treptat, in compozitia de oua. Ungeti tava circulara  de tip inel cu ulei sau unt si tapetati-o cu faina. Turnati in ea compozitia si coaceti-o la foc potrivit. Dupa ce s-a racit, scoateti prajitura din tava, taiati-o in jumatate pe orizontala si asezati partea de la baza in tava spalata si tapetata cu folie de bucatarie.  Scobiti cu o lingurita in blat astfel incat sa lasati pe margine un cm de blat si umpleti cu un strat uniform de inghetata. Acoperiti inghetata cu partea de deasupra a inelului, acoperiti tot cu folie si dati la congelator 2 ore. Inainte de servire, scoateti inelul din forma si asezati-l pe o farfurie rece. Turnati deasupra lui ciocolata topita si tatati inelul in felii nu mai goase de 2 cm.

 

Pofta buna!

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *