Reteta culinara de cozonac

RETETA DE COZONAC

Lumea a devenit foarte comoda si foarte putine gospodine mai fac un cozonac asa cum il facea bunica acasa.

Cu toate acestea sunt destule gospodine care vor sa invete cum sa faca un cozonac bun cu manuta lor.

Pentru cine nu stie inca cum sa faca un cozonac noi venim in ajutorul vostru cu o reteta de cozonac ca la bunica acasa.

Pentru a face un cozonac ca la bunica acasa aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 300 grame de zahar
  • 4 albusuri
  • 7 galbenusuri
  • 1 kg Faina Alba superioara 000 Boromir
  • 250 g unt, 2 linguri ulei
  • lapte (in principiu cat e navoie) (circa o jumatate de litru)
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingura de rom
  • 50 grame drojdie
  • 1 lingurita rasa de sare

Pe langa acestea mai aveti nevoie si de umplutura.

Pentru a face umplutura cozonacului aveti nevoie de urmatoarele:

  • 1 plic de cacao (50 grame)
  • 1 cana nuci macinate
  • stafide in functie de cat de multe vreti sa puneti (nu se recomanda sa fie extraordinar de multe)

Dupa ce ati reusit sa procurati ingredientele de mai sus pentru cozonac si umplutura de cozonac, acum trebuie sa invatati cum se prepara cozonacul dorit.

MOD DE PREPARARE COZONAC – RETETA COZONAC

Se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut si o lingurita cu zahar.
ATENTIE: Laptele nu trebuie sa fie fierbinte. Laptele fierbinte opareste drojdia si atunci nu va mai creste aluatul.

Separat se oparesc 3 linguri de Faina Alba superioara 000 Boromir cu putin lapte clocotit, amestecand bine, sa nu se formeze cocoloase. Cand s-a racorit putin, se amesteca aluatul cu drojdia si se bate bine, pana se fac basici mari.
Se presara putina Faina Alba superioara 000 Boromir, se acopera aluatul cu un servetel sau un prosop si il pui la loc cald sa creasca.

Cat timp creste aluatul se freaca galbenusurile prima data cu sare, apoi cu zaharul turnat cate putin peste galbenusuri.

Se freaca bine pana se obtine o crema spumoasa.

Cand maiaua este destul de crescuta, se toarna peste restul de Faina Alba, tinuta la cald, se amesteca si se adauga galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma.

Se framanta aluatul cel putin o jumatate de ora, aducand aluatul dinspre margini spre mijloc.

Se pun uleiul, romul, vanilia si untul topit, putin cate putin.

In cazul in care aluatul este prea tare se mai adauga putin lapte caldut.

Adunati aluatul in vasul de framantat, si se va acoperi cu un prosop umed si il asezi la cald, departe de apa sau de fereastra si se lasa la crescut 2-3 ore.

Cand a crescut destul, se ung mainile cu unt, luati bucati din aluat, le intindeti pe masa.

Acestea se impletesc si se pun in forme unse cu unt.

Cozonacul se poate umple si cu amestec format din nuca macinata, cacao si fructe confiate.

Se mai lasa sa creasca in tava cam inca 15 minute, tot la cald si sa ungeti cozonacii cu ou batut.

Dupa cele 15 minute tavile se pun intr-un cuptor incins, iar cozonacii se coc la un foc potrivit timp de aproximativ o ora.

Dupa o ora verificati cu un pai daca acestia sunt copti si daca totul este bine atunci scoateti cozonacii din forma si lasti sa se raceasca acoperiti si nu in curent.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *