Prevenirea degeraturilor

degeraturi,degeraturile,prevenirea degeraturilorCu ce probleme ne confruntam adesea in anotimpul deja instalat si cum putem preintampina si/sau vindeca aceste afectiuni numite DEGERATURILE?

Din capul locului trebuie precizat ca acestea reprezinta tulburari locale si generale, produse prin actiunea frigului, frecvente mai ales la membrele inferioare. In functie de gravitatea lor, degeraturile sunt de trei grade:

  1. Eritem
  2. Flictene
  3. Gangrene

Complicatiile degeraturilor pot duce la infectii iar urmarile pot fi grave: arterite, mutilari, impotent functional a extremitatilor.

Primul pas in prevenirea degeraturilor este sa stiti daca sunteti predispus la instalarea acestora:

– cele mai multe cazuri de degeraturi s-au observat la cei care consuma alcool, cei care sufera de boli psihice si la persoanele care fac abuz de droguri recreative.

– cazurile de degeraturi implica persoanele care sunt expuse la frig fara sa aibe posibilitatea sa schimbe in vreun fel situatia in care se afla.

– fumatorii si persoanele cu afectiuni ale vaselor de sange (cum ar fi cei care sufera de diabet zaharat), manifesta o scadere a fluxului sanguin la nivelul membrelor (aspect considerat un factor de risc).

– lipsa de adapost, oboseala, deshidratarea, imbracamintea nepotrivita si la mare altitudine sunt factorii suplimentari de risc.

– purtati haine adecvate. Expertii considera ca mai multe straturi de haine care sa pastreze aerul cald pe langa corp, sunt varianta ideala.

– asigurati-va ca stratul exterior de imbracaminte este rezistent la apa.

– este importat sa consumati suficiente calorii (care va poate ajuta in lupta cu frigul).

– daca sunteti la mare altitudine, de exemplu, escaladati un munte, luati cu dvs. o rezerva de oxigen.

– luati imediat masuri la primele semne de degeraturi: roseata, furnicaturi, amorteala, intepaturi si durere.

Plantele medicinale ce pot fi utilzate in tratarea degeraturilor sunt: ardeiul, arnica, bradul, castanul salbatic, ceapa, ciresul, coada calului, galbenelele, lamaia, nucul, plopul, ridichea, stejarul, sunatoarea, tataneasa, telina, varza.

Retete utilizate in functie de gradul degeraturilor

Uz extern: ceapa – cataplasme cu ceapa strivita aplicate in zona afectata.

Coada calului – cataplasme cu decoct din 2 lingurite deplanta, la o cana cu apa.

Galbenelele – bai cu cataplasme cu infuzie preparata din 15-20 g de flori, la 1 litru de apa. Comprese cu 10 ml tinctura, la 100 ml apa fiarta si racita.

Plopul – bai din infuzie din 20-30 g de muguri, la 1 litru de apa.

Ridichile rase – aplicate sub forma de cataplasma in zona afectata.

Telina – bai locale dintr-o telina fiarta cu Frunze cu tot, taiata marunt in 2 L de apa, circa 45 minute. Se tin partile degerate in decoct cat se poate de cald. Se reincalzeste pentru a putea fi folosit de 3 ori pe zi. Tratamentul dureaza 3-5 zile.

Varza – Frunze strivite aplicate in zona afectata.

Lotiuni complexe

  1. 1.      Musetel  flori 10g, galbenele flori 20g, izma planta partea aeriana 20g, stejarul scoarta 25g, tataneasa radacina 25g. Infuzie prin fierbere 10 minute la foc mic, preparata din 2 linguri de amestec, la o cana cu apa de 250ml. Se aplica comprese in zona afectata.
  2. 2.      Sunatoarea flori 20g, musetel flori 20g, coada calului panta verde 20g. Infuzie prin fierbere 10 minute la foc mic, preparata din 2 linguri de amestec, la o cana cu apa. Se aplica comprese in zona afectata. Infuzia fiarta se poate aplica sub forma de bai locale.
  3. 3.      Tataneasa radacina 8 linguri, stejar scoarta 4 linguri, fan flori 4 linguri, arnica flori 2 linguri, coada calului planta verde 2 linguri. Infuzie din acest amestec, 2 linguri la 250 ml de apa clocotita. Se lasa 10 minute. Se aplica sub forma de comprese in zona afectata sau se utilizeaza sub forma de bai locale.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *