Observatorul Ulugh Beg din Uzbekistan

ulugh,beg,ulugh begOBSERVATORUL ULUGH BEG

Uzbekistan, secolul al XY-lea

Observatorul Ulugh, construit de astronomul arab Ulugh Beg pe dealul Kuhak, este unul dintre cele mai importante edificii de acest gen.

Ramasitele observatorului au fost descoperite si cercetate de arhologul V.Vitkin in anul 1908. Un document din secolul al XVII-lea care reprezenta un act de daruire al unui teren pentru constrctia unei manastiri dervis, sta la baza descoperirii locatiei exacte.

Dupa multe expeditii si cercetari, in 1948, Institutul de Istorie si Arheologie al Academiei de Stiinte RRS Uzbeka, a finalizat sapaturile, descoperind fundamentul observatorului si alte fragmente ale edificiului.
Observatorul parea a fi o cladire cilindrica cu trei etaje si era utilizat pentru masurarea inaltimii corpurilor ceresti deasupra orizontului, in timpul trecerii lor prin meridianul ceresc.

In acest edificiul, au lucrat mari astronomi ai timpului respectiv. Tot aici a fost alcatuit catalogul cerului instelat, unde au fost descrise 1018 stele. De asemenea, a fost determinata durata unui an solar: 365 zile, 6 ore, 10 minute, 8 secunde (cu o precizie de +- 58 secunde).

Despre fondatorul arab Ulugh Beg putem spune ca era nepotul lui Timur. A avut profesori eminenti, scriitori si filozofi, care au contribuit la dezvoltarea observatorului. Ulug Beg era de mic atras de matematica. S-a dovedit ca el a fost conducatorul stiintific al tuturor proiectelor importante, ce s-au desfasurat in oservator.

Dupa ce a devenit conducatorul Samarkandului, a inceput lucrarile pentru realizarea observatorului, ramanand impresiont profund de observatorul Maragheh din Azerbaidjan, fondat de savantul Nasir al-Din al Tusi.

Ridicarea observatorului a durat 3 ani, timp in care savantii aveau rolul principal in constructie. Acestia au fost extrem de originali si curajosi pentru acel timp. Dupa toamna anului 1420, au inceput sa instaleze si sa regleze istrumentele, dispozitivele si aparatele in observator. De acest lucru a fost responsabil ilustrul matematician si astronom Jamshid al Kashi, care a si condus observatorul timp de 10 ani. Dupa moartea acestuia, postul a fost ocupat de Muhammed Kaiz Zade ar-Rummy, in varsta de 70 de ani.

Exista pareri conform carora, dupa asasinarea lui Ulug Beg, in anul 1449, observatorul si-a incetat activitatea, cladirea fiind distusa de fanatici religiosi.. unele studii recente insa, atesta faptul ca observatorul a functionat timp de 20 de ani dupa moartea conducatorului.

La inceputul secolului al XVI-lea, cladirea a fost demolata.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *