Haloween Romanesc – Obiceiuri de Sfantul Andrei

haloween, sf andrei, sfantul andrei, obiceiuri, obiceiuri de sfantul andrei

Halloween-ul romanesc

SUPERSTITII, OBICEIURI DE SFANTUL ANDREI

LUNA USTUROIULUI

Zic … bostanul cu treaba lui, usturoiul cu treaba lui.

Ce legatura are una cu alta ne intrebam ? Cuvantul de legatura este Haloween !!!

Noaptea de 29 noiembrie, ajunul sarbatorii Sfantului Andrei, este zisa si “noaptea strigoilor”, fiind noaptea celor mai puternice descantece de dragoste. Se zice ca este noaptea cu aproape cele mai multe traditii si superstitii. Cele mai multe au legatura cu revolta, protectia oamenilor impotriva spiritelor rele care in acasta noapte noapte bantuie printre cei vii.

Superstitiosii cred ca in noaptea de 29 noiembrie, lupii vorbesc precum oamenii, rostind lucruri de-a dreptul infioratoare.

Asa apare in peisaj binecunoscutul USTUROI, romanesc de preferat, ca tot se cultiva si in Romania si are puteri vindecatoare. In preajma sarbatorii, romanii fauresc diferite obiecte din usturoi si le folosesc pretutindeni pentru a alunga spiritele rele: grajdurile animalelor, cruciulitelor facute pe mainile copiilor.

Haloween in Romania ? Da. De Sfantul Andrei

In aceasta noapte magica, se ung cu usturoi geamurile, usile, pragurile si toatel locurile pe unde spiritele rele ar putea intra in casa.

Noaptea de Sf. Andrei era un moment era propice pentru actele la care recurgeau fetele de măritat pentru a afla cum le va fi norocul în anul următor si daca se vor marita curând. Astfel, fetele faceau un colac din aluat dospit în mijlocul caruia puneau un catel de usturoi. Colacul era lasat timp de o saptamana la loc calduros. Daca usturoiul încoltea, fata avea noroc.

Un alt obicei este „pazitul usturoiului”

Actiunea se rezuma la o sezatoare care incepe seara, dupa lasatul intunericului, si tine pana spre dimineata. La miezul noptii isi fac aparitia flacaii si are loc astfel obiceiul „pazitului usturoiului“.

Aici fiecare vine cu usturoi, colaci, flacaii vin cu rachiu, iar gazda, care de obicei este o persoană mai în varsta, aduce mancarea.

Toată noaptea se canta, se glumeste pe seama fetelor batrane, care nu s-au măritat, pe seama harniciei fetelor.

Spre dimineata, lumea iese în ogradă, se face o horă, iar în mijlocul horei se pune vasul cu fire de usturoi, pe care gazda l-a păzit toată noaptea pentru a nu fi furat de nimeni.

Haloween in Romania ? Da. De Sfantul Andrei

Obiceiuri romanesti

Tot din popor, si superstitia conform careia spiritele rele nu vor putea intra in casa daca gospodinele intorc de cu seara toate canile sau vasele cu gura in jos. Tot pentru alungarea spiritelor se agata si usturoi la intrare, iar animalelor li se pune busuoic in mancare si in apa cateva picaturi de agheasma.

Dincolo de aceste intrebuintari lunatice sa le zicem, ale usturoiului, sa nu uitam de beneficiile utilizarii usturoiului ca si condiment traditional romanesc. Proprietatile terapeutice si nutritive pe care le are, fac din usturoi un aliment miraculos!

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *