Endometrioza – constientizare, acceptare si lupta pentru viata

endometriozaEndometrioza

ENDOMETRIOZA – constientizare, acceptare si lupta pentru viata cu ENDO

Durere repetata de spate, in jurul rinichiului drept, durere repetata de genunchi drept, balonare continua, oboseala resimtita la cote maxime 5 zile din 7, dureri incredibile de cap, stari de greata, voma, ameteli, rareori dureri ascutite in zona pelviana in asa fel incat fie tresari fie intepenesti pe loc, oriunde te-ai afla ?

DA! Pe toate le-am simtit, pe rand, timp de 2 ani si pentru fiecare din aceste simptome am gasit cu totul alte explicatii decat sa fac ceea ce trebuia cu adevarat. Durerile apareau si dispareau fara nici un motiv. Si acum tin minte cum ma apuca cate o durere in partea rinichiului drept, pe cand eram in hypermarket. Trebuia sa ma asez de urgenta undeva caci ma seca efectiv durerea. Trebuia neaparat sa ies din magazin si sa ma asez undeva.

Toate treceau imediat cu un antiinflamator si de aceea nu mi s-a parut grav.

Totusi, ceva ma macina si imi zicea ca este ceva in neregula!

Astfel, m-am hotarat sa aprofundez problema si in 2015 am facut o ecografie renala. Acolo totul parea ok. Facand eu niste calcule, raportari ale durerii la perioade diferite in care ma aflam, mi-am dat seama ca trebuie sa trec si pe la un ginecolog. In urma catorva controale la mai multi medici ginecologi si a efectuarii unor analize printe care CA125 si SCOR ROMA, am fost diagnosticata cu endometrioza pe ovar stang si chist endometriozic de 3 cm.

PAM-PAM!

Ultimii doi medici la care am fost, au stiut sa identifice afectiunea, mi-au explicat ce este, ce presupune si cum nu se trateaza ☺.
Dupa aflarea diagnosticului, dupa socul aflarii existentei acestui balaur cu sapte capete, dupa o mare gaura in buget facuta de consultatii, ecografii, analize peste analize (evident ca nimic nu este decontat de CAS), de ce ar fi…., am lasat-o “moarta in papusoi” pana in iulie 2017 cand m-au apucat din nou mustrarile de constiinta.

Am reinceput cu o consultatie si o ecografie. Mirarea nu a fost mica cand mi s-a zis ca acea formatiune de pe ovar a crescut la 5 cm si va mai creste deoarece este vascularizata. Recomandarea medicului meu a fost sa ma adresez unui medic chirurg cu specializare in endometrioza, in vederea interventiei laparoscopice de indepartare a acelei formatiuni. In urma unui control, ecografii, si RMN cu protocol pentru endometrioza, acesta se va pronunta asupra stadiului meu de boala si asupra tipului de tratament adecvat necesitatilor mele.

Endometrioza constă în prezenţa unui ţesut asemănător celui endometrial în diverse locuri din exteriorul uterului. Boala se poate localiza la organele aflate în apropiere, în ovare, în vezica urinară şi în intestine, plamani, iar în unele cazuri poate fi prezentă în toată regiunea pelviană.

Este o afectiune atat de complexa, parsiva si ascunsa in prima faza incat nimeni in afara de medic nu se poate da cu parerea asupra unui tratament, interventii sau sanse de recuperare. Depinde de stadiul fiecarei paciente (de la I la IV), de planurile fiecarei femei de viitor, daca are copii, daca mai vrea sau daca vrea (interventia chirurgicala tine cont si de acest aspect deoarece medicul trebuie sa stie cum, cat si asupra a ce intervine).

Dragelor, incercati sa va cunoasteti corpul, mintea si sufletul. Corelati-le si descoperiti-va! Aveti cu cine va sfatui acum!
Sunt asociatii special infiintate pentru a sprijini fetele cu aceasta afectiune, a caror scop este sa ajute la constientizarea ei atat in randul pacientelor cat si a medicilor din Romania. Nu ezitati sa le contactati!

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *