Casa care danseaza

ginger,fred,casa care danseaza,ginger si fred,dancing houseDOCUMENTARE ONLINE

CASA CARE DANSEAZA,
Cehia, anii 1994-1996

Casa denumita „Ginger si Fred” a fost construita intre anii 1994 si 1996, de catre arhitectii Vlado Milunic si Frank Gehry. Casa se afla in sectorul Praga 2, la intersectia strazii Rasinovo cu splaiul.

Idea de a construi o cladire noua pe ruinele unei cladiri din secolul al XIX-lea, distrusa in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, ii apartine lui Vaclav Havel, fostul presedinte ceh.

Casa care danseaza a atras numeroase controverse in societate datorita designului neobisnuit.

Acum, edificiul este un centru de birouri, care gazduieste mai multe companii internationale. Pe acoperis se afla un restaurant francez, din care se vad atractii arhitecturale ale orasului Praga.

Aceasta cladire a fost recunoscuta ca fiind una dintre cele mai interesante opere arhitecturale ale secolului al XX-lea. Casa arata surprinzator de armonios si modern, comparatic cu alte cladiri din Praga.

In partea de sus a cladirii, acoperite de o cupola traditionala, avand forma de bulb, apare o imagine cu adevarat unica si emotionanta, din sticla si beton.

Sase etaje, proiectate pentru oficii si birouri, au in partea superioara un bar si un restaurant care ofera privelisti uimitoare ale orasului. Subsolul are magazine si cafenea.

Frank Gehry, fiind un arhitect deconstructivist celebru, foloseste in proiectele sale forme neobisnuite si linii frante. In general, multe dintre proiectele sale reprezinta experimente formale realizate prin dezmembrarea si deformarea structurilor interioare si exterioare.

Operele acestuia sunt concepute din capriciile creatorului, aparute in procesul proiectarii. Cu toate ca acest aspect este considerat destul de periculos, creatiile ii sunt admirate.

Deconstructivismul lui presupune volume in proces de dezintegrare, suprafete in proces de faramitare, utilizarea elementelor arhitecturale fracturate.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *