Calendarul plantelor medicinale

cimbrul,tratamente naturiste,calendarul,calendarul plantelor medicinaleCalendarul plantelor medicinale

Transmise din generatie in generatie, remediile naturale sunt retete de nepretuit pentru sanatatea noastra. Pe langa pastilele din farmacii, plantele romanesti si-au dovedit eficienta de-a lungul timpului.
Indiferent de anotimp, plantele nu ne-au dezamagit niciodata. Leacurile bunicii ajuta la prevenirea si tratarea multor boli si de cele mai multe ori, ele competeaza tratamentele clasice.

Este bine de stiut ca fiecarei luni din an ii sunt atribuite cateva plante medicinale, in functie de anotimp, temperatura, starea si tipul solului.

In luna septembrie, este bine sa consumam preponderent cimbru, afin si cicoare.
Cimbrul se poate culege din zonele insorite de campie. Se recolteaza toata planta sau doar frunzele. Cimbrul poate fi cultivat in gradina dar si in ghivece prin seminte. Plantarea se face primavara si trebuie sa aveti grija ca plantatia de busuioc sa fie la distanta de alte plante.

In scop medicinal, cimbrul este folosit in urmatoarele variante: pulbere, ulei volatil, tinctura si infuzie.
Calitatile sale curative se dovedesc in tratarea multor afectiuni intalnite pe perioada toamnei si iernii precum viroza respiratorie, bronsita, sinuzita, astm, pneumonie dar si in tratarea colitelor, enterocolitelor. Remediile pe baza de cimbrul au si rol antiinflamator si antibacterian.

Cimbrul da gust si mancarurilor.

Afinul infloreste vara si la inceput de toamna, in zonele de padure si de munte. Se aduna fructele si frunzele si se poate inmulti prin plantarea semintelor sau prin butasi.

Afinele sunt bogate in fibre, in vitamine si minerale si contribuie cu succes in curele de detoxificare a organismului. Frunzele si florile se folosesc la ceaiuri pentru diabet, enterita, colita si oboseala cronica. Sucul de afine consumat dinimeata pe stomacul gol amelioreaza acuitatea vizuala, stimuleaza apetitul si are proprietati antihemoragice. Deoarece sunt bogate in fitonutrienti si contin un flavonoid care scade riscul de cancer ovarian, este bine sa consumam afinele sub forma de suc. Afinele protejeaza creierul de stresul oxidativ si reduc afectiuni precum Alzheimer sau dementa.

Cicoarea apare in locuri cu mult soare. De la aceasta planta, folosim doar radacina. Cicoarea se inmulteste prin plantarea radacinilor in zonele luminoase si insorite.
Radacina de cicoare este un foarte popular inlocuitor de cafea, iar partile aeriene sunt folosite in scop medicinal sau culinar (frunzele bazale, cu un gust usor amarui, se folosesc in salate asortate, precum si in pregatirea unor mancaruri specifice bucatariei franceze si italiene).

Cicoarea are efecti diuretic si laxativ hipoglicemiant, eupeptic-amar si colagog, antitirodian si depurativ.
Este indicat a se folosi in furunculoza si acnee, dischinezii biliare, constipatii cronice, angicolite, hepatite cronice iar cafeaua preparata din aceasta planta are proprietati gastrice.
Decoct : se fierb in 200 ml. de apa doua lingurite de radacina maruntita, 5 minute, se bea caldut in trei reprize inaintea meselor principale.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *