Armata de lut a imparatului

Un metru, doi, trei… Putul a ajuns repede la adancimea necesara. Dar, in loc sa dea de apa, taranii dintr-o gospodarie agricola colectiva au descoperit capetele unor soldati din lut ars, in marime naturala. Localitatea se afla in nord-estul capitalei regionale Xian, iar anul era 1974. Ulterior, cand arheologii au inceput sapaturile in campurile de porumb dintre muntele Li si raul Wei, surpriza a fost imensa: sub culturile agricole se aflau, randuri-randuri, mii de soldati din teracota, o armata intreaga, din care si astazi se mai dezgroapa batalioane intregi.

Armata pazeste, in formatie de parada, un mausoleu urias ridicat in secolul al III-lea i.Hr. pentru primul imparat al Chinei, Shih Huang-ti. Istoria i-a pastrat memoria ca pe acela ce reusise unificarea regatelor disparate, intr-un singur imperiu, acela care ordonase inceperea construirii Marelui Zid Chinezesc, acela care reformase scrierea si legislatia, dar si acela care arsese bibliotecile si-i ingropase de vii pe invatatii care nu-i mai erau pe plac.

Istoria spune ca, inainte de a muri cu vreo treizeci de ani, imparatul pusese la munca fortata circa 700.000 de oameni adusi din toate colturile tarii, pentru a construi un mausoleu subteran, unic. In acelasi timp, pe masura lui fusese turnat un sarcofag din arama, iar mormantul, plin de comori nemaivazute, era impanzit de capcane mecanice, care aruncau sageti in cei ce aveau sa-l praduiasca. Cand imparatul a murit, fiul, si totodata succesorul sau, l-a ingropat cu tinerele lui concubine, dar si cu toti cei care aveau cunostiinta despre comorile ingropate.

Sclavii au ridicat peste mormantul imperial un deal de pamant, inalt de 50 de metri, pe care au plantat apoi chiparosi si molizi. Sapaturile ulterioare arata ca imparatul si-a dorit cu el armata intreaga, chiar daca din lut, dar in marime naturala. La rasarit de acest deal au fost scoase la lumina opt mii de statui din teracota si nu este exclus ca si in celelalte puncte cardinale sa se gaseasca „trupe de paza”.

In prezent, intreaga excavatie este acoperita si a devenit un muzeu. Razboinicii sunt asezati in formatii de cate patru randuri, cu coridoare paralele intre ele. Unii dintre ei calaresc, altii conduc care de lupta si, datorita detaliilor, pot fi incadrati cu precizie armatei din care faceau parte. De asemenea, in aceasta armata putem gasi si infanteristi, lancieri, arcasi (cu arcuri llungi sau arbalete), ofiteri, dar si un general inalt de doi metri, cu o cicatrice veche si trei medalii pe piept.

Pentru a executa miile de fete diferite, artisti de marca si numerosi sticlari trebuie sa fi lucrat aici din greu. Trupurile puteau fi reproduse in serie, insa capetele au fost, cu siguranta, modelate individual si atasate mai apoi. Mesterii au fost foarte atenti la coafurile fiecaruia, gasim 24 de tipuri de mustati si o mare varietate de pieptanaturi.Uimitoare raman insa expresiile razboinicilor de teracota.
Inca nu se stie ce secrete mai raman ascunse in vecinatatea dealului ce acopera mausoleul. Pana acum, chinezii s-au temut sa tulbure linistea primului lor imparat, a concubinelor acestuia si a nefericitilor servitori care au fost ingropati de vii.


DOCUMENTAR VIDEO. Terracotta Warriors of Qin Shi Huang Mausoleum

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *