Argentina

Suprafata : 2.766.889 km2
Populatie : 32.370.298 locuitori
Densitatea populatiei : 11 locuitori/km2
Capitala si cel mai mare oras : Buenos Aires – 2.955.002 locuitori
Limba oficiala : spaniola
Produse importate : piese de masini, produse chimice, titei
Produse exportate : cereale, legume, uleiuri si grasimi
Moneda oficiala : peso (1 peso=10000 australes)
Produsul intern brut : 240.000 milioane dolari SUA
Forma de stat : republica

Caracteristici geografice

Argentina ocupa cea mai mare parte a latitudinilor temperate ale Americii de Sud pe latura estica a muntilor Anzi. Latimea maxima a Argentinei este de 1580 km. Exista trei regiuni principale. Depresiunile nordice din Gran Chaco si Mesopotamia (cunoscute si sub numele de Entre Rios, pamantul dintre rauri) contin campii intinse, adesea acoperite de paduri. La sud de acestea este Pampasul, pajiste imensa ce se intinde pe o suprafata de 650.000 km2. Dincolo de aceasta, in partea cea mai ingusta a tarii, la sud de raul Colorado, se afla Patagonia, un podis de inaltimi mici, acoperit de pajisti.

Clima

Argentina are schimbari mari de climat, dinspre nord inspre sud. Lantul muntos inalt al Anzilor previne patrunderea in tara a influentelor Pacificuluisi, in sud, Patagonia este secetoasa si semiarida, spre deosebire de sudul statului Chile, de cealalta parte a muntilor. In Pampas si Entre Rios, precipitatiile vin dinspre est si sunt de peste 100 cm3 pe coasta, iar spre interior, scad constant, ajungand pana la 50 cm3 la poalele Anzilor. La Santiago del Estero, temperatura medie este de 29 grade C in ianuarie si 10 grade C in iulie, in timp ce in sudul Patagoniei sunt 11 grade C, respectiv 2 grade C.

Populatia

56 % din populatie este de origine europeana, iar 7% din populatia nationala sunt emigranti, nascuti in alte tari. Un numar mic de indieni si metisi se intalnesc in regiunea de la poalele Anzilor si in extrema nordica. Pampasul este cea mai populata regiune. Argentina a devenit o tara foarte urbanizata, cu peste 85% din populatie locuind acum in orase. Buenos Aires si regiunea inconjuratoare au peste 10 milioane de locuitori, acest oras fiind al doilea ca marime din America de Sud.

Agricultura

Aproximativ 60% din terenul arabil este folosit pentru pasunat. 11% din forta de munca este angajata in agricultura, care, pe langa produsele de pastorit, aduce circa 85% din exporturi. Cultura principala este cea de grau, indeosebi in Pampas, unde mai sunt importante si culturile de in, porumb, cartofi, tutun si floarea-soarelui. Struguri se cultiva langa Mendoza. Maslinele, citricele si trestia de zahar provin, de asemenea, din nord-vest. Bumbacul se cultiva pe marginile regiunii Chaco, iar ceaiul se produce in Entre Rios. Crescatorii de animale detin 56 de milioane de vite si 29 de milioane de oi.

Mineritul

Argentina este bogata in minerale, desi multe dintre acestea nu sunt exploatate. Cea mai mare importanta o are petrolul, produs in regiunea andina si in Patagonia. O importanta rafinarie este in orasul San Lorenzo.Gazele naturale se obtin din Patagonia, unde s-au construit conducte de petrol si de gaze naturale. Se mai exploateaza: carbuni, aur, argint, cupru, staniu, fier, plumb, wolfram, mangan si zinc. 56% din eletricitate este furnizata de termocentrale, care folosesc resurse proprii de petrol, gaze si carbuni. 38% din eletricitate provine de la hidrocentrale.

Industria

Primele industrii ale Argentinei erau bazate pe produse agricole, precum: ambalarea carnii, textile de bumbac si lana, tigarete, vin, macinarea graului si rafinarea zaharului. Acum exista industrii de bunuri de consum, autovehicule, chimice, petrochimice, tipografii si metalurgie. Buenos Aires este principalul oras industrial. San Nicolas are o rafinarie mare si rafinaria de petrol din San Lorenzo produce si ea o parte din produsele petrochimice.

Silvicultura si pescuitul

Lemnele de esenta tare si taninul sunt obtinute din arborii de quebracho din Chaco si nordul regiunii Entre Rios. Cateva lemne de esenta moale sunt obtinute la poalele muntilor Anzi, insa pasta de lemn si hartia trebuie importate. 22% din suprafata tarii este impadurita, o mica parte sunt arbusti spinosi. In fiecare an sunt capturati pste 500.000 de tone de pesti, iar principalul port pentru pescuit este Mar del Plata. Capturile principale de peste sunt merlucius si ansoa, hrana atat pentru oameni, cat si pentru animale.

Transportul

Exista 40.617 km de cale ferata si 219.000 km de drumuri, din care 37.088 km sunt pavati. Sunt folositi 11.000 km de cai navigabile interioare. Buenos Aires este principalul port, dar Bahia Blanca este deosebit de important pentru sudul Pampasului si unele parti ale Patagoniei.

Flora si fauna

In Anzi se gasesc firuta si arbusti rezistenti la seceta pe versantii mai inalti, iar pe versantii de inaltimi mai mici cresc paduri bogate de fag si pin. Similare cu lamele si strutii, huanaco si nandu sunt animalele si pasarile specifice Pamapsului. In Anzi, la inaltimi mari, se intalnesc condori si vulturi, in paduri pume, jaguari si papagali, iar in zona fluviilor, aligatori.

Articole recente:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *